fredag 28 november 2008

TANKAR INFÖR JULKRUBBA PÅ STAN




Vinden blåste över Vindbron, gatuarbetare slamrade,traktorer brummade,skyarna flög över himlen , när dörrarna till stallet öppnades för pressen. Vilken överraskning! Häpnadsväckande, närgången, stor och mäktig är denna Jönköpings första officiella Julkrubba på Stan. Jag hade ju sett bilder som konstnären Göran Hägg skickat på nätet. Men ändå häpnade jag och upplevelsen har följt mig hela natten.
Rent konstnärligt har den samma kraft och bondsk utstrålning som Bror Hjorts berömda och omdiskuterade altare i Jukkasjärvi kyrka. Gestaltningen av de fem figurerna är starkt personlig. De talar till oss. Vad vill de säga om urberättelsen, som man finner i Lukas andra kapitel?

Jungfru Maria sitter lätt framåtlutad med ett häpet uttryck i sitt runda ansikte. I krubban lyfter Jesusbarnet sina händer mot henne. Man kan nästan höra barnets joller och förnimma den lyckligt barnsliga förvåningen hos denna unga kvinna, som fått sitt barn på ett övernaturligt sätt och fött det i en så fattig omgivning. Åsnan och det lilla lammet uttrycker samma förvåning. Det är tyst i stallet och bakom den unga modern står Josef bredaxlad och trygg med handen på Marias axel. Han har gjort sitt val. Han har räddat Maria från skandalen att bli havande utan make. Han är solidariteten förkroppsligad.
Men varför har konstnären placerat de tre vise männen, här vid den nyfödde konungens enkla födelseplats? De kommer ju först senare in i historien, läs i Matteus andra kapitel. Med dessa tre mäktiga män, Kaspar, Balthasar och Melchior, förs vi långt ut i den världsvida kristna kyrkan. till kontinenter som ännu lever i mörker utan kunskap om det ljus som strålar fram i Betlehem och som skall upplysa hela världen.
"De komma från öst och väst. De komma från Syd och Nord... Så talar dessa tre män till oss som står utanför och tänker på det som för så länge sedan gav oss denna fantastiska fest att få fira år efter år.
Kaspar har kommit så långt från den mörka kontinent, som skulle ge oss den store kyrkofadern Augustinus och många martyrer och heliga. Han har sjunkit ner på en pall och väntar med sin gåva till den lille konungen. Balthasar och Melchior står samlade och vördnadsfullt upprätta inför slutmålet av deras långväga färd på kameler. Visst finns det något av förvåning över att ett kungabarn har fötts i ett stall i deras ansikten?
Tack Göran Hägg som skapat ett orginellt verk av den heliga historien, som väcker så många tankar. Förhoppningsvis skall många barn och ungdomar få en ny och äkta bild av julen, när de samlas omkring det stora stallet vid kanalen under Advent, Jul och Trettondag!.

Välkomna alla som läser min blogg
Sabina

Inga kommentarer: