fredag 21 november 2008

I dag den 21 november firar Kyrkan Jungfru Maria tempelgång, en vacker legend om Maria. Enligt Jacob de Voragines "Helgonlegender Legenda Aurea ";(Artos 1981) ,skriven på 1200-talet ,skulle Maria redan vid 3 års ålder ha överlämnats till templet i Jerusalem för att där fostras till sin stora uppgift som Frälsarens mor. Det finns målningar som visar en liten flicka som med säkra steg går upp för de femton trappstegen till templet.Det är som sagt en legend, men dagens fest har faktiskt firats i Kyrkan sedan 1300-talet fast av en annan anledning. Nära Jerusalems tempelplats låg en kyrka helgad åt Maria, som förstördes, men minnet av invigningen av denna tidiga Mariakyrka har man velat komma ihåg denna dag! Och på varje Mariafest riktas blickar och böner till den "Allheliga alltid rena Jungfrun Maria"
Maria var ett efterlängtat barn. Hon fick leva. Men i vårt land är det mer än 30.000 barn som inte får leva. Nu går desutom Feministerna FI ut och förklarar att "abort är en mänsklig rättighet". Det är så förskräckligt att överhuvudtaget koppla ihop rättighet med det tragiska faktum att ett spirande liv avbryts, ett nytt liv med oanade möjligheter.
Ack om inte aborter vore så "självklara" i vårt samhälle. Ack om mer av livets oerhörda värde blev mera synligt.
Men nu tycks allt gå snett, när statens medicinskt-etiska råd tagit upp möjlighten att tillåta legaliserat självmord för den som så önskar. Hur kan ett råd som kallas etiskt överhuvudtaget komma på den tanken? Det finns en orm i sällskapet, som vill förstöra den grund på vilken samhället skall vila: respekten för livet. Nej, det finns absolut inget rätt i att erbjuda ett "självvalt livsslut".,som man kallar det "för att det ska låta bättre" som biskop Arborelius skrev i Sv D 19.nov.Slutorden i biskopens debattartikel är viktiga:"Låt oss fortsätta att visa varandra omsorg och låt oss hjälpa varandra att vilja leva - inte att vilja dö." Tack biskop Anders för en viktig debattartikel!
Alf Svensson citerade för något år sedan i en krönika "När grundvalarna rivs upp, vad kan då den rättfärdige uträtta?" Ps 11:3 Nej, ännu är inte grundvalarna upprivna, även om många försöker riva sönder,utplåna, förstöra sanning, rätt och moral. Än finns starka motkrafter i vårt folk, beredda att stå för det som just nu verkar vara politiskt inkorrekt, ja omodernt. Men sanningen blir aldrig omodern. Jag tänker på Tegnérs dikt Det Eviga." Väl formar den starke med svärdet sin värld/,väl flyga som örnar hans rykten,/men någon gång brytes det vandrande svärd/ och örnarna fällas i flykten./Vad våldet må skapa är vanskligt och kort,/det dör som en stormvind i öknen bort.

Men sanningen lever. Bland bilor och svärd
lugn står hon med strålande pannan.
Hon leder igenom den nattliga värld,
och pekar alltjämt till en annan.
Det sanna är evigt: kring himmel och jord
genljuda från släkte till släkte dess ord.

Skrivet en klar novemberdag
Sabina

Inga kommentarer: