måndag 3 november 2008

Barack Obama och Broder Martin av Peru

Det började som en saga. Den unge Juan Porres från Cordoba, en av många conquistadorer, som som kommit till Peru för att erövra det gamla inkariket. Här mötte han den unga Anna Velazquez från Panama och de blev snart ett mycket förälskat par. Men Juan Porres hade höga ambitioner.Han ville bli guvernör .Och Anna var fattig, hon försörjde sig som tjänstekvinna, kort sagt hon var slavinna. Det blev inte som i sagorna,att de levde lyckliga i alla sina dagar. Det blev i stället som så ofta när klasssamhället hindrar de älskande. Anna levde i slummen i Lima. Juan i palatset. Två små barn, Martin och Juana föddes. De fick sin faders namn men ingenting av hans rikedom.

Av sin vackra mor Anna fick barnen dock ett rikt arv. Hon var en from kvinna och gav av sin tro till de båda barnen.Så kom det sig att lille Martin, som ofta gick till kyrkan och tyckte om att be och som var känd för att vara generös och god trots att han kom från ett fattigt hem. Ja. ibland tog han faktiskt mat hemifrån för att ge till dom som var ännu fattigare!

Pappa Juan såg till att barnen fick gå i skola och Martin var en begåvad elev. Juan hyste stora planer för gossen men det enda Martin ville var att tjäna Gud.

Han bad att få bli en enkel "lekbroder" hos dominikanerna, som hade ett kloster i Lima.

Detta var på sextonhundratalet. Men ännu dag mer än 300 år senare minns man Broder Martin i Peru.

Han var ett mulattbarn,fattig och från en splittrad familj, där pappan var borta fastän han fått bära hans namn.

Vem tänker jag på att han liknar?

Jo presidentkandidaten Barack Obama!

Här har han sitt skyddshelgon!

Ack om han varit katolik.Då hade han förstått att broder Martin av Peru skulle kunna leda honom och lära honom godhet, generositet, ödmjukhet och vishet.

Jag får väl i stället vända mig till broder Martin och berätta om Barack Obama.

Bed för honom, skulle jag viska. Bed för honom i med och motgång, att han får växa till i mognad och vishet.



Hälsningar!

Sabina

Inga kommentarer: