torsdag 6 november 2008

En källa till hopp

I dag vill jag dröja kvar i Amerika, där efterdyningarna av det fantastiska valet fortfarande är starka. "

Jag är tacksam för Magnus Malm som i Dagen ( Gästkrönikan 5 nov)lyft fram några aktuella tankar av Barack Obamas tro och politik. Det gjorde jag den 4 november,men det var en flera år gammal intervju som jag citerade. Magnus Malm har hämtat sina citat från ett tal hållet 2006.Sojourners.
Obama beskriver där sina erfarenheter av att arbeta socialt med de svarta kyrkorna i Chicago:

"På grund av sin historia är den svarta kyrkan djupt förtrogen med den bibliska kallelsen att mätta de hungriga och ge kläder åt den nakne och utmana makter och myndigheter. Genom trons historiska kamp för frihet och mänskliga rättigheter kunde jag se den som mer än en tröst för de trötta eller en stötdämpare mot döden.Den är en aktiv och drivande rörelse i världen, en källa till hopp."

När han sedan rör vid de viktigaste inompolitiska frågorna i Amerika;fattigdom,rasism och
sjukförsäkringar, rör han vid en central punkt,det som hela valkampanjen handlade om , nämligen CHANGE:
"För det är ju faktiskt inte så att fattigdom, rasism ,de oförsäkrade och de arbetslösa är enkla tekniska problem i jakten på det perfekta tiopunktsprogrammet. De har rötter i både social likgiltighet och individuell blindhet - i människans ofullkomlighet. Att lösa dessa problem kommer att kräva förändringar i regeringens politik, men det kommer också att kräva förändringar i hjärtat och förändringar i tänkandet."

Han säger rent ut att rasismen inte längre finns i ett land, som består av så många olika folkgrupper; judar, hinduer, buddhister, kristna , icketroende m.fl. och förutsätter en djupare dialog om religion, som kan få även icketroende att lyssna och " lära av dem som vet vilken central och helig plats Gud har i så många människors liv och som vägrar att behandla tron som vilken annan politisk fråga som helst som kan ge röster." Här säger Obama något för vårt lands politiker och allmänhet att tänka på, eller hur ?

Och då går tankarna till Fredrik Reinfeldts förräderi, att inte ta hänsyn till eller respektera det förslag om civilrättslig vigsel, som Göran Hägglund lagt fram som en bra kompromiss,vilken understötts av både DN,Expressen och tusentals anonyma väljare med kristen bakgrund. Det är ett otäckt exempel på maktmissbruk, ett fräckt slag i ansiktet på en medarbetare i Alliansen och mot alla dem som stöder honom i eller utanför partiet. Jag hoppas att det blir en samvetsomröstning i riksdagen, där de moderater som var positiva till Hägglunds förslag om civilrättslig vigsel vågar gå mot sitt parti.Än har vi tid. Måtte vi kunna påverka opinionen.

Sol och milda vindar, snöfläckar inne i skogen där haren har sitt hem..
Sabina

Inga kommentarer: