onsdag 12 november 2008

Sankta Clara av Assisi







Kära lilla Clara, du som var den helige Franciskus älskade "andliga planta," hans syster och moder för generationer av clarissor över hela jorden, låt mig nu få berätta om ditt liv i dessa spalter som fått ditt namn.


Hon var född i en rik adelsfamilj 1193 i Assisi, fick en fin uppfostran, lärde sig latin, läste den tidens riddarromaner,sydde och broderade som alla unga flickor på den tiden. Hon var också känd för sin skönhet. Av sin mor fick hon den religiösa fostran som fördjupadei henne längtan att få leva helt för Gud. Men redan planerades ett bröllop med en av adelsmännen värdig den vackra Clara Scifi.

Då kom den helige Franciskus in i hennes liv. Han var känd i Assisi för sina överdådiga fester, sin djärvhet och sina upptåg. Men pötsligt förändrades han. Och hela stan förundrades .Många blev chockade över Franciskus brytning med sin rika familj.Andra tjusades av hans lysande predikningar och modet att gå som en tiggare bland gamla kumpaner.

Clara tänkte: Jag vill göra detsamma.Också jag vill lämna allt och bara leva för Gud. Men hur skulle det kunna gå? Så här berättar jag i min bok "Godmorgon syster Regn" hur jag tänkt mig att det första mötet mellan de två helgonen kan ha gått till: (Bianca var hennes kammartärna som följt med till mötet)


"-Där är han ! Clara drog Bianca i armen, de stannade på vägen och Klara som tänkt ut allt hon skulle säga till Franciskus när de träffades blev tyst och nästan rädd. Hon gömde sig bakom Biancas rygg.Hur skulle hon kunna tala om allt hon känt? Skulle han höra på henne?


-Klara Scifi?


Han hade sett henne på långt håll.Allt hade han förstått, ja det var som om hon inte behövde säga nånting, bara räcka honom sin hand, så förstod han hennes hjärtas djupaste önskningar.


De satte sig i solen på bänken, där fader Silvester brukade sitta. Inte var det svårt att tala med Franciskus. Hon måste skratta och broder Filip som satt bredvid Franciskus på bänken skrattade djupt och bullrande. Men en stund senare kom tårarna. För inte ville hon gifta sig. Och skulle hon lyda sin far eller inte.Var det inte något annat som väntade henne.Franciskus flög upp: Ja, ja, du är kallad till ett heligt liv, Klara. Lämna ditt hem, lämna världen. Inte får vi låta världen ta hand om ett så begärligt byte. Nej, vi rycker det ur dess händer och räddar det för Herren."

Så drabbades Assisi av nästa chock. Clara rymde hemifrån,fjorton år gammal och flydde till ett kloster där Franciskus placerat henne.Sen kom hennes syster Agnes , hennes bästa väninnor och slutligen modern. De unga kvinnorna som ville leva i fattigdom och enkelhet fick den lilla kyrkan San Damiano, där Franciskus en gång fått sin kallelse. De hade brutit med den materialism som härskade bland de rika och likgiltigheten för de många fattiga och sjuka. De visade en ny livsstil, ett nytt sätt att leva. Och deras glädje var fullkomlig.

På bilden lyfter Clara en monstrans (i vilken det heliga ,oblaten, förvarades) Med detta tecken räddade hon Assisi från att anfallas av saracenerna, vars här belägrade staden. Ty hon var inte bara from. Hon var stark och modig. Hon till och med tvingade påven att lyda henne.Hon hade nämligen begärt att få tillåtelse att alla clarissor skulle få lov att leva i "yttersta fattigdom" alltså inte äga något sm gav dem säkra inkomster vilket var brukligt på den tiden. Men påven vägrade. Dock, strax före hennes död, beviljades detta unika "privilegium"!

Någon tid före hennes död hände något som har renderat henne den orginella titeln."Televisionens skyddshelgon". Clara låg sjuk och kunde inte följa med till julnattsmässan. Systrarna kom tillbaka och började berätta. Clara avbröt dem och sa: "Ja, jag vet, jag såg och hörde allt"

Det finns många böcker att läsa om hela hennes underbara liv. En liten bok skrev Maria Theresia Arhof i Jönköping,år 2001.som kom ut på Sankt Eriks bokförlag. Den är tyvärr slut men finns kanske på bibliotek.Sven Stolpe har ett vackert kapitel i sin bok om Franciskus, liksom Emilia Fogelklou med flera. En bibliografi finns säkert att hämta på nätet. Och dessutom finns Sankta Claras systrar på nätet.Fortsätt att leta om du är intresserad!


Sabina


1 kommentar:

Anonym sa...

Väldigt intressant.Men kan en modern flicka identifiera sig med Clara?