torsdag 30 maj 2013

Orléans och Rouen






 Detta är Ingela. I dag är hon i Frankrike. Antingen i Orléans eller i Rouen. Hon är där för att hylla Jeanne d'Arc. Det är nämligen den dag denna hjältinna,martyr och Frankrikes nationalhelgon firas över hela världen.Men naturligtvis allramest i Frankkrike.

Ingela är skådespelerska, och har de senaste tio åren följt en mystisk kallelse som hon fick utanför Colosseum i Rom framfört en dramamusikalisk föreställning om Jeanne d'Arc-

Vår kontakt har varit ungefär lika länge och började med att hon lånade min bok om Jeanne,"Befrielsen är nära", som kom ut i slutet på 70- talet på Verbum.

På basis av den skapade hon detta drama, som sedan har gått ut över världen.

Jag tänker på henne i dag.

För bara en månad sen var hon i Jönköping och trollband en sal fylld i Smålandsrummet med sitt spel.

Jag har sett det många gånger: i Stockholm, Jönköping, Vukovar,Zagreb - och är alltid lika hänförd.

Vi reste tillsammans till Kroatien. vi blev båda hederskroater. Efter kriget med Serbien kom Ingela med budskapet om fred, som hon menar att Jeanne har att ge.

 I Helgonkalendern skildras hon på följande sätt:

"Hennes liv hör till historiens otroligaste episoder.Den enkla bondflickan hade aldrig fått någon utbildning och kunde varken skriva eller läsa.Omkring år 1425 började hon höra himmelska röster, som uppmanade henne till jungfrulighet och slutligen till att rädda fosterlandet.-- bondflickan blev en franska härens överbefälhavare- till och med generalerna beundrade hennes skicklighet med vapen och hennes strategiska geni. Vid Patay krossade hon engelska armén och öppnade vägen till Reims. Där blev kronprinsen krönt till kung.
Hennes martyrium började med att hon sattes i en järnbur och  förde henne genom landet under spott och spe. Hon såldes till engelsmännen och dömdes till döden av några korrumperade biskopar vid en orättfärdig process.
Som heretiker blev hon bränd i Rouen 1431.Några få år efter sin död blev hon till fullo helt rehabiliterad.. 1920 blev hon inskriven i de heliga martyrernas skara"
p. Adalbert Engelhart.

Jag skickar blommor till alla statyer av Jeanne, en i varje stad. Den vackraste står i guld utanför Louvren.
Säkert är Ingela där med en stor bukett!

Sabina

Inga kommentarer: