torsdag 20 augusti 2009

Europas samvete


I dag firar kyrkan den helige Bernhard av Clairvaux.Född på ett slott i Frankrike valde han bort rikedom, ära och framgång mot att leva enkelt och i fattigdom för Gud!
Men sen gick det som det brukar, att den som avstår från allt blir givet mer än de flesta. Så stark var hans personlighet att det inte dröjde förrän hans far och hans bröder samt 30 av hans nära vänner följde honom in i munklivet. "Burgund tömdes nästan på sina unga riddare" skriver p. Engelhart i "Helgonkalender"(Catholica).
Han hade valt cicterciensorden,elvahundratalets mest kända klosterorden men tyvärr förfallen just på grund av sin rikedom. Den helige Bernhard skulle bli dess reformator och återuppliva samt förnya dess spiritualitet.
Snart kallades den driftige ordensbrodern ut i den kyrkliga politiken. Han blev biskopars och påvars vän och rådgivare. Han fick till slut namn om sig att vara "Europas samvete". I dag är han ett av Europas skyddshelgon.

Och skydd för Europa behövs i dag. Från Tjeckien kom för någon tid sedan initiativet till att begrunda den skuld som vilar över Europa och granska vårt samvete inför det förgångna och framtiden.Ett av resultaten av dessa samtal mellan europeiska ledare har blivit valet av en minnesdag för att hedra offer för kommunismens brott mot mänskligheten. Det är den 23 augusti.

Inför denna minnesdag har tidningarna både på ledarsidor och i reportage uppmärksammat de septemberdagar 1989 då taggtrådar och murar började rivas mellan öst och väst. Det är hoppfulla minnen. Jag vill gärna se framåt men inte heller glömma de många oskyldiga som drabbades under det kommunistiska oket
Det sker ju fortfarande.
Om detta skall jag återkomma. Europas samvete måste hållas levande!

Sabina

Inga kommentarer: