måndag 22 juni 2009

Trofasta intill döden

Den 22 juni 1535 halshöggs den engelske biskopen John Fischer och hans huvud hängdes ut på Londons bro till folkets beskådande. John Fischer hade varit biskop av Rochester, kansler vid universitetet i Cambridge, skrivit flera teologiska verk, bland annat en vetenskaplig kritik av Martin Luthers läror samt utnämndes till kardinal året före sin avrättning.

Två veckor senare hängdes ännu ett huvud ut på Londons bro: ädlingen Thomas Mores, kungens skattmästare, Englands kansler, tidigare en av Henrik VIII:s nära vänner.

Varför mördades de? Vad hade de gjort för skändligheter? Hur kunde kung Henrik döda en av sina bästa vänner och rådgivare

Det var kungens fel. Han hade förälskat sig i en ung hovdam och ville skilja sig. Men på den tiden var England ett katolskt land och både biskop Fischer och Thomas More protesterade mot kungens skilsmässoplaner. Ingenting hjälpte. Kungen drev igenom sin vilja, bröt med Rom och gifte sig med Anne Boleyn.

TV visade nyligen en serie om Henrik VIII. Det var mest en kostymfilm . De bästa avsnitten i den långa serien, handlade emellertid om dessa två män, därför att det allvar och mod som präglade deras motstånd mot kungen var djupt gripande.De var trofasta intill döden för sin tro , för Kyrkan och påven i Rom.
Pius XI helgonförklarade vännerna John Fischer och Thomas More år 1935 och de firas gemensamt den 22 juni.

Sabina

Inga kommentarer: