söndag 21 juni 2009

En smålänning har ordet

När en smålänning pratar så är det bäst att lyssna. Hela Sverige satt på spänn när Ingvar Kamprad inledde sommarpratarnas "fina gäng". Och som han pratade! Snabbt, lågmält, humoristiskt. Han strödde dessutom visdomar omkring sig.
Hör här: ett återkommande tema var: Detta lärde jag mig och "det har jag burit med mej hela livet." En sak han lärde sig var att alltid ha en reserv i beredskap, att aldrig starta utan att han s.a.s. har ryggen fri. Säkert en nyckel till de fabulösa framgångarna. En annan sak som svenska folket borde ta till sig, var hans vänliga, ja generösa omdömen om sina medarbetare.
Han omger sig med människor som han vet ska kunna" kompensera de brister" han själv är medveten om. Till exempel att han är världens sämsta organisatör. Men det finns andra som är bättre. Det är något han också har lärt sig och "burit med sig hela livet". Han påpekade med ett kort skratt att han måtte ha stora brister eftersom han nu har många tusen medarbetare! Det kallar jag ödmjukhet! Att vara medveten om sina brister och att acceptera att det finns folk som kan ersätta dem! Också det säkert en nyckel till framgången.
Enda gången han sa något negativt var när han kritiserade dem som smiter från skatten. Man ska betala skatt i det land där man bor, underströk han. IKEA finns nu i många länder och det var intressant att höra visionen bakom nya etableringar. Kamprad frågar sig då: är detta bra för landet ? Om folk bor trist med en glödlampa i taket och ett skåp vid väggen, så vill han förändra. det. Och då kommer IKEA med den ljusa nordiska heminredningen och ger folk nya idéer.
Kamprad är smålänning rakt igenom. Några år bodde han i Schweiz och hela tiden längtade han hem till gamla Sverige. När han nu pratade till svenska folket satt han inte så långt från fädernegården och drog sitt livs historia. Engelska talar han knaggligt men småländska, det kan han. Ja, nog är det härligt att höra en smålänning i radio. Ett gott val.

Att allt tyvärr inte är bra i Sverige fick jag höra i dag. På Råslätt ska Vätterhem göra drastiska förändringar i höghusen. En gammal dam på sjätte våningen skall om ingenting ändras förväntas ta sig ner med rullator i hiss och över gården till en trång toilettbarack som Skanska uppfört . Hon ska hämta vatten i en hink medan det borras och rivs i hennes toilett, badrum och kök . Hon har bett att få flytta till ett korttidsboende under de fyra veckor reparationerna ska fortgå men fått nej. Nu skriver hon till Länrätten och överklagar.
Måtte de inse det omänskliga i Vätterhems brist på omsorg och dåliga planering för hur en gammal dam på sjätte våningen ska klara av detta.Måtte hon snabbt få rätt i sin begäran att få hjälp. Vem ska utrymma köket, vem ska ta ner tavlor och tallrikar från väggarna. Vem ska flytta möbler? Varför ställer inte Vätterhem upp med frivillig hjälp i sådana situationer ? Och är den här reparationen och bytet av element verkligen nödvändig.Nu ?

undrar Sabina

Inga kommentarer: