söndag 31 maj 2009

Schubertiana

Pingstdagen har fått ett värdigt slut.Schuberts femte och sista stråkkvintett, inspelad i Nantes,Frankrike,det sista programmet i söndagarnas TV2 Musik kl 19, som jag aldrig vill missa. Ofta kritiserar jag TV för bristen på kulturprogram men nu vill jag bara tacka för alla njutningsbara söndagskonserter,möten med världsberömda dirigenter, violinister, pianister och kompositörer. I kväll vill jag säga ett särskilt tack till programledaren, som fick mig att rusa till dikthyllan och ta fram Tomas Tranströmers Schubertiana:

"Jag vet också -utan all statistik- att just nu spelas Schubert i något rum därborta och att för någon är de tonerna verkligare än allt det andra...
...................
Och han som fångar upp signalerna från ett helt liv i några
ganska vanliga ackord av fem stråkar
han som får en flod att strömma genom ett nålsöga
är en tjock yngre herre från Wien, av vännerna kallad
"Svampen", som sov med glasögonen på
och ställde sig punktligt vid skrivpulpeten om morgonen.
Varvid notskriftens underbara tusenfotingar satte sig i
rörelse."..................

"Nu brister alla banden,
nu skapar livets Gud..."en av pingsthögtidens psalmer genljuder i mig när jag strävar fram genom högt gräs den gamla vägen mot liljekonvaljestället, dolt i vissnad granskog , där en näktergal prövar sin melodi. Det har vuxit tätt och ivrigt sen jag var här sist, man förnimmer en skapande hand bakom den framvällande grönskan och tycker nog att hela frågeställningen i Browns bok Änglar och Demoner känns förlegad. Det finns inget mekaniskt i naturen som måste besegras med konstgjorda mirakel. Naturen själv är ett mirakel.

Tyvärr måste man konstatera att just nu fattas det mirakel i politiken. Vad är tanken bakom Björklunds utspel om att tvinga alla elever att vara med på sexualundervisningen och delta i skolgymnastiken, när föräldrarna vägrar ? Björklund säger att han vill stoppa "Religiös inoktrinering". Men han ägnar sig själv åt en annan sorts indoktrinering som är betydligt farligare . Drivs också han av den svenska sexhysterin ? Har han ingen respekt för den annorlunda kultur som är skälet till föräldrarnas vägran? Jag anser att han har fel och hoppas att det blir rejält med protester mot förslaget. Han går faktiskt in på föräldrarnas område, som bör vara fridlyst i Sverige.

Och så har vi biskopsvalet i Stockholms stift. Jag måste säga att hjärtat sjönk när jag förstod att det inte bara skulle bli en kvinnlig biskop utan en med ,vågar jag säga, bibliska defekter. Eva Brunne må vara hur god ledare som helst, men hon står inte på bibelns och bekännelsens grund., eftersom hon lever i partnerskap. Jag kan inte gratulera.

Och i Bangkok fortsätter regeringen att manipulera med den rättmätiga ledarens liv, hälsa och framtid. Bara för att en naiv amerikan simmat över vattnet till hennes veranda. Anade han inte vilken svår situation han skulle sätta henne i ? Om ett halvår var det meningen att hennes husarrest skulle upphöra. Nu sitter hon i fängelse. Vad gör alla regeringar mot denna förbrytelse ? Har Sverige protesterat? Läs gärna den informativa kommentaren av Staffan!

"... i själens riken Anden går fram med livets bud.
nu brister alla banden, nu skapar livets Gud.

Sabina

1 kommentar:

Staffan sa...

Aung San Suu Kyi, född 1945, som leder partiet National League for Democracy (och 1991 fick Nobels fredspris), har suttit i husarrest i Rangoon, Burma, (även kallat Yangon, Myanmar) åren 1989 - 1995, 2000 - 2002, och sedan 2003. Sedan en simmande amerikan tagit sig in på tomten sitter hon i vanligt fängelse i stället, i avvaktan på rättegång. BBCOm bakgrunden: "Under britterna, och fram till början av 60-talet, var Burma det rikaste landet i Sydostasien, och världens största ris-exportör. Burmah Oil Co exporterade petroleum, 75% av världens teak kom härifrån, och läskunnigheten var hög.

"Men idag är landet ett av de fattigaste i regionen, och lider av decenniers stagnation, vanstyre och isolering. ... Efter en statskupp 1962 infördes The Burmese Way to Socialism: allt utom jordbruket skulle i princip nationaliseras. Resultatet blev katastrofalt. FN beslöt 1987 att Burma skulle räknas som ett 'Least Developed Country'. Wikipedia.