fredag 8 maj 2009

Var hälsad Maria

Tidigt i den kyliga morgonen går jag ut och letar efter körsbärsblommen. På en liten höjd med utsikt över Vättern och långt borta Västergötland som ett avlägset blånande skimmer strävar ett buskage att befria sig från vinterns dysterhet. Se, utropar den ena kvisten efter den andra, se,mina vita blommor. Kom och plocka!

Jag skyndar dit för nu har Marias månad anlänt och nu ska jag bedåra henne i vårt lilla Mariaskåp med ett överflöd av blommor.

Hon får gullvivor, starkt doftande, hon får förgätmigej och vårfingerört, hon får de klaraste vitsippsstjölkar som nattkylan hållit friska och hon får en och annan liten scilla plockat från vår gräsmatta.

Så är det vid alla Mariastatyer och bilder denna månad. I St Eriks skola i Stockholm har eleverna med större glädje än vanligt kunnat pryda sin madonna. För ett år sedan stals den dyrbara Mariastatyn. Nu har den återkommit tack vare en uppmärksam besökare. Han såg statyn utställd i en auktionskammare och kände att det var fel. Den hörde inte hemma där, så han kallade på polisen som klarade upp mysteriet med den stulna Madonnan från Sankt Eriks katolska skola i Stockholm!

I kyrkor och kapell hålls Mariaandakter. På min blogg ska jag också hålla andakt:

Var hälsad Maria full av nåd,
Herren är med dig.
Välsignad är du bland kvinnor
och välsignad är din livsfrukt Jesus.
Heliga Maria Guds Moder
bed för oss syndare
nu och i vår dödsstund, Amen.

Lys oss med ditt milda ljus på livets stormiga hav, så att vår bräckliga farkost inte strandar på världens farliga klippor!

Du är vår glädjes upphov, ty du har fött åt oss världens Frälsare, vår glädje i liv och död och i all evighet. Bed för oss att vi genom ett gott samvete alltid kan glädja oss i Herren.

Vi hälsar dig med den heliga Kyrkan , som morgonstjärnan, du vår glädjes upphov och himlens port.Du är morgonstjärnan på den nya skapelsens himmel, ty du föregick och bebådade uppgången av rättfärdighetens Sol, Kristus, vår Herre....

Ja, det finns ingen gräns för de vackra ord med vilka man kan hylla maj månads Jungfru. Vill du läsa en novena till Maria med alla hennes underbara namn som Kyrkan givit henne kan du söka den på http://www.kyrkan.jonkoping.grabroderna.se/ där pater Joseph presenterar en Mariaandakt.

Med blommande hälsningar

SABINA

Inga kommentarer: