söndag 28 december 2008

Martyrkyrkan i Kina

På annandagen, 26 december, firade vi den förste kristne martyren, diakonen Stefanos. Bara några år efter sin död blev Jesus sannspådd."Ni komer att bli förföljda, gripna i synagogorna, piskade och dödade."

Efter Stefanos död dröjde det inte många år innan en stor förföljelse utbröt mot de kristna.Och trots att kristendomen blev statsreligion på 300-talet har de kristna under tvåtusen år inte undgått att bli martyrer.

I dag har jag tänkt på den underjordiska katolska kyrkan i Kina Den består av de kristna som vägrat ansluta sig till den statsgodkända och s.k. patriotiska katolska kyrkan. De vill tillhöra Rom. Därför är de förföljda i dag.

I september dog biskop Han Dingxiang från Young Nian i Hebelprovinsen. Han hade suttit fängslad i åtta år och plötsligt fick hans anhöriga bud att komma till hans dödsbädd på ett sjukhus. Ingen präst eller medlem av hans kongregation var där. Några timmar efter hans död, kremerades han och begrovs på en allmän gravplats utan någon religiös ceremoni. Varför så snabbt? Varför fick ingen se hans kropp? Varför unnades den gamle biskopen , han var 71 år, inte ens en välsignelse eller en kyrklig begravning på grund av att han trofast hållit sig till den underjordiska kyrkan? Det hade kostat honom åtta års fängelse , isolering och en ensam död på ett sjukhus.

Tyvärr har Vatikanen inte kommenterat biskop Hans död och ställt frågor om den hastiga kremeringen och begravningen.

En hjälte i den underjordiska katolska kyrkan är kardinal Kung Pin Mei om vilken följande historia berättas: Efter att ha suttit fängslad i 30 år utan någon annan kontakt än sina fångvaktare beviljades han plötsligt en tillfällig"husarrest". Det var 1955.
Anledningen var att kardinal Sin från Filippinerna hade gjort ett uppehåll i Kina och bett att få möta den fängslade biskopen.

Den kinesiska patriotiska kyrkan och den kinesiska regeringen ordnade en bankett med fem stora bord fastsatta i varandra.De två biskoparna placerades på var sin ände av de långa borden med minst tjugo kommunister placerade mellan dem. En dialog var alldeles omöjlig.

Efter en stund föreslog kardinal Sin att var och en skulle sjunga en sång för att liva upp den tysta sammankomsten. Så var och en valde något att sjunga. När biskop Kungs tur kom började han sjunga en gammal latinsk hymn: Tu es Petrus et super hanc petram aedificabo Ecclesiam mean"
(Du är Petrus och på denna klippa skall jag bygga min kyrka) En medlem av den Patriotiska kyrkan avslöjade för en av de kyrkliga ledarna innehållet i biskopens sång.Man befallde honom att sluta men han såg på kardinal Sin och fortsatte att sjunga hymnen till slut.
Biskop Sin tog emot budskapet och berättade för världen om denne gudsman som stod fast vid sin tro trots obegripliga lidanden, isolering och smärta.
Påven Johannes Paulus gav honom i hemlighet kardinalshatten 1979. Men inte förrän 1991 kunde han offentligt få ta emot den ur påvens hand. Då var han sjuklig och satt i rullstol. Men när han skulle ta emot kardinalshatten ur Johannes Paulus hand reste han sig från rullstolen och böjde knä inför påven sedan han med möda gått uppför trapporna vid Sankt Peterskyrkan. Applåderna ekade över Sankt Petersplatsen.

I dag sitter alla katolska biskopar i den underjordiska kyrkan i fängelse. En kinesisk prästkandidat berättar om sin diakonvigning :
"Vi fick köra biskopen mitt i natten på en motorcykel till ett hemligt ställe. Där fanns inga andra präster, ingen musik, inga ljus och blommor, bara biskopen och några till. Sedan han vigt mig till diakon körde vi honom tilbaka i hemlighet. Det tog sammanlagt två timmar.
Nu är han arresterad och jag kan inte bli prästvigd."

Så är situationen för de katoliker som vill vara trogna kyrkan i Rom. De arresteras, blir förhörda, och bevakas hela tiden.Söndagsmässor firas klockan tre på morgonen i något privathem. Vigda nunnor bor i små rum hos privata familjer och försöker leva ett inrutat klosterliv. De har ont om mat,riskerar ständigt övervakning och fängelse.
Tros alla dessa svårigheter växer antalet katoliker i den underjordiska kyrkan, medan den patriotiska statligt godkända katolska kyrkan får underhåll och byggnader ändå inte ökar.

Påven Benedikt manade i ett brev till de kristna i Kina att vara kärleksfulla mot varandra, besöka varandras gudstjänster och inte vara splittrade. De underjordiska känner sig tyvärr förrådda av Vatikanen, som försöker agera diplomatiskt med regeringen i Peking och därmed också kör över de troende i den underjordiska kyrkan.

Dessa uppgifter kommer från kinesiska prästkandidater och nunnor som för tillfälligt fått möjlighet till utbildning i Europa för att senare återvända till martyrkyrkan i Kina.

Låt oss minnas dem och vara uthålliga var och en på vår plats
Som en tröst kan jag meddela att i Washington Post har påve Benedikt korats till "Västerlandets andlige titan"

Tu es Petrus..

i Jultiden Sabina




1 kommentar:

Anonym sa...

Hej..

Jag ville bara önska gott nytt år och tacka för väldigt trevlig läsning.

Mvh

Alex..