söndag 7 december 2008

Kungligt mod i Belgien och Luxemburg

I Psaltaren finns en mångtusenårig beskrivning av en konungs uppgift och karaktär:
" Gud, ge konungen dina lagar, så att han rättrådigt dömer ditt folk och låter dina betryckta få sin rätt.
Han räddar den fattige som ropar och den arme som ingen hjälper.
Han förbarmar sig över de svaga och fattiga, räddar de fattigas liv...
deras liv är dyrbart i hans ögon...Ps 72
Den heliga Birgitta som hade särskild omsorg om Sveriges unge kung Magnus, vars utkorelse hon varit med om som flicka och vars första dam hon blivit vid hans hov,författade en "Kungaspegel" för honom. Hon manade till barmhärtighet och ödmjukhet, till omsorg mer om de fattiga än de rika och påminde om hur allt gott han kunde göra hade sitt ursprung hos Gud.

Varför skriver jag om kungars rätt och rättfärdighet ?
Därför att i Luxemburg har storhertigen Henri, som är regerande kung vägrat skriva under en lag som regeringen ville genomdriva, nej han har inte skrivit under än, han har sagt att han kommer att vägra skriva under en lag som regeringen röstat fram med fyra rösters majoritet. Det är fråga om att göra det möjligt att medverka till avlivande av svårt sjuka., en s.k. eutanasilag. Storhertigen förebar samvetsbetänkligheter.
Hans roll som statsöverhuvud är att underteckna alla lagar som regeringen och parlamentet röstat fram. Det har aldrig tidigare hänt att statschefen försökt hindra en lag genom att vägra underteckna den. Det faktum att han säger att han inte kan skriva under eutanasilagen säger statsminister Jean-Claude Juncker kommer att innebära en risk för en konstitutionell kris i landet. Men tyvärr lyckades regeringen få igenom lagen med hjälp av socialister,liberaler och de gröna. Lagen har röstats fram i två omröstningsomgångar i demokratiskt val, men det faktum att prins Henri vägrar är det som kommer att vålla en institutionell kris. Därför säger Juncker att han för att undvika en sådan kris, särskilt när det råder recession i landet vill ta ifrån Storhertig Henri hans konstitutionella rättighet. Det skall förstås röstas om detta och man tror att förslaget kommer att få den tvåtredjedels majoritet som krävs.
Han får då inte något inflytande precis som vår kung i Sverige.

Storhertig Henri har en god förebild i sin mors, hertiginnan Joséphine Charlottes bror Baudoin, förre kungen av Belgien. När den belgiska regeringen 1990 önskade genomföra en lag om rätten till abort, abdikerade kung Baudoin för en dag. Han kunde inte heller godkänna en lag som stred mot hans samvete. Då var Belgien var utan kung för en dag. Men kung Baudoin röstades tillbaka av folket, som älskade och vördade honom som kungen med ett samvete.
Tyvärr tycks det inte finnas tillräckligt många mäktiga män som står upp för de fattiga som ingen hjälper.", de små vilkas "liv är dyrbart " och som över hela världen hotas av abort.
Däremot finns det flera svenska rörelser som gör det, bland annat RÅDO och RESPEKT. Dem ska jag berätta om i kommande bloggar.


Skrivet i advent
Sabina

Inga kommentarer: