fredag 25 december 2009

Ett vackert kungatal

Man kan bli rojalist för mindre! Jag menar Kungens jultal. Nog var det fint. Visserligen blir man inte katolik för att påven klarar av en hel midnattmässa efter att ha knuffats omkull på mattan i Sankt Peterskyrkan.
Jag tror att när han knäppte händerna och slöt ögonen så bad han för den galna kvinnan som överföll honom. Underligt nog kom jag att tänka på det dödliga attentatet mot broder Roger i Taizé augusti 2005. Det var också en galen kvinna som den gången höll i kniven och stack den i hans hjärta.
Det verkar som om det onda eller r.s. Den Onde, tar sin bonng i galna mänskor och gör dem till redskap för att attackera Godheten på vår jord.

Hur väl behövs inte godhet.
Nog lyste väl godhet och omtanke ur de ord som kung Carl Gustav XVI riktade till svenskar hemma och utomlands!
Hela talet vittnade om kungens och drottningens gemensamma ansvarskänsla för den värld vi lever i. För människorna, särskilt barn och ungdomar, för miljön, och för familjen.
Hans position som kung över kungariket Sverige är på många sätt begränsad.Han får inte rösta. Han får inte uttala sig politiskt. Samtidigt har han obegränsade möjligheter att ta initiativ och att påverka i en riktning han ser som rätt och viktig för vårt land.

Det är på många sätt rörande att han är så personlig.
Han berättar om vad scoutrörelsen betydde för honom,när han var barn, "en faderlös pojke". Han berättar om sina "underbara barn" och den hustru, drottningen, som han älskar. Han talar om vad föräldraskapet innebär; hur ansvar och intresse väcks för hur andra barn och ungdomar har det, när man själv fått barn.
Drottningen har redan tagit ett viktigt steg vid bildandet av ChildHood organisationen. Nu vill kung och drottning gemensamt instifta en fond för att tillvarata barns och ungdomars rättigheter i världen. Att detta lovvärda initiativ har "hälsats med glada tillrop" av de tre kungabarnen,nämnde han inte utan förtjusning.
Stiftelsen skall stödja FN:s konvention för barnens rättigheter, sade kungen. Men Sverige har inte fullständigt gått med på flera punkter i barnkonventionen och har fått stark kritik från FN:s barnrättskommitté för detta. Det gäller bl.a. papperslösa barn rätt till sjukvård och skolgång. Det gäller ensamkommande barns omhändertagande. etc. Kanske skall kungens och drottningen Child and Youth Foundation kunna rätta till detta?

Men hur är det med de ofödda barnens rättigheter? De har inga rättigheter. Ute i världen håller utrikesminister Hillary Clinton på att sprida "rättigheten" till abort till alla länder, tyvärr med stöd av Obamas regering. Jag förstår inte varför Hillary Clinton som själv är mamma vill att abort ska bli möjligt för så många blivande mammor i världen? Det är en obehaglig fråga och kan tyvärr resultera i sjunkande befolkningsantal och en allt fattigare värld, där små barns rättigheter inte längre räknas.
Mot detta står vår kungs och drottnings goda initiativ., även om de inte rört vid abortproblemet. Ty det är ofrånkomligt att man till slut hamnar inför frågan: vad har de ofödda barnen för rättigheter och hur kan vi skydda dem?

Sabina

Inga kommentarer: