söndag 8 mars 2009

Sammandrabbning mellan ont och gott

En späd blond kvinna i ljusblå byxdräkt anlände till Sankt Franciskus församling andra söndagen i fastan. Hon hade med sig en stor svart rullvagn full med böcker och hon bar på en utmaning. Efter "Esaus soppa" gjord på linser som i Gamla Testamentet fick hon oss alla att fundera och diskutera.
Det handlade om abort. Det handlade om eutanasi. Det handlade om stamcellsforskning, om surrogatmödrar, om fosterdiagnos och abort av flickor.
Kort sagt Benedikta Lindberg,ordförande i den katolska rörelsen RESPEKT målade upp det skräckscenario som hör till "mediabruset" och kan sammanfattas i det av Johannes Paulus II myntade ordet DÖDENS KULTUR.
Mot denna dödens kultur ställde hon det som Respekt står för, nämligen Livets Kultur.
Att livet börjar vid konceptionen och att varje barn har rätt att födas. Respekt vill på allt sätt sprida budskapet om detta. Sverige har högre aborttal än sina nordiska grannar, 37000 aborter utfördes i fjol. Antalet aborter bland unga flickor ökar.
Samtidigt som livet hotar den nyfödda människan hotas också den åldrande och svaga människan i vårt land. Otroligt ng kom från Sverigs Medicinskt etiska råd ett förslag att göra det möjligt för läkare att hjälpa döende lidande människor att välja sin egen död.Så sker ju i Schweiz Nederländerna. och Luxemburg Men katolska kyrkan säger att eutanasi eller assisterat självmord är absolut oacceptabelt. Livet är heligt.
Mot detta reagerar Respekt med samma argument: Livet är heligt.
Vad vi upplever i vårt land, menade Benedikta Lindberg, är en sammandrabbning mellan ont och gott, mellan död och liv. Vi är alla involverade i det. Och vi måste alla ta ställning.
Vassa frågor ställdes? Papper delades ut och grupper bildades vid borden. Snart höjdesröster och åsikterna bröts mot varandra.
Är du enig med kyrkan syn på abort.Om inte, varför inte?
Är abort något du talar om med andra ?
Vad kan katoliker som vill engagera sig i abortfrågan göra rent konkret?
Om Anna som är gravid och ska göra abort säger att katolska kyrkan inte tillåter aborter ,eftersom den förtrycker kvinnor. Hur skulle du kunna svara ? Skulle du kunna göra något för att hjälpa Anna?
Abort har ökat starkt i Sverige sedan mitten av 1990-talet, särskilt bland tonåringar. Vad kan det finnas för anledningar till ökningen ?
Många hade åsikter men alla enades om att Media och det översexualiserade samhället bar större delen av skulden.Plus bristen på relevant undervisnng samt enkelspårig styrning från RFSU och RFSL till unga. Ingen upplysning om depressioner eller svåra trauma eftr en abort.

Hoppfullt var rapporten att Respekt når många ungdomar, både de egna katolska ungdomarna men också gymnasister som hittar Respekt på nätet eller som söker upp Respekt för att få svar på frågor eller direktiv för uppsatser.
Kanske en förändring är på gång?

Konstateras att Respekt gjorde ett gott nedslag i Sankt Franciskus församling,eftermiddagen blev längre än vanligt och svaren på frågorna både om abort och eutanasi, blev många och genomtänkta, även om en och annan fritänkare yttrade motsatta åsikter. Taket är högt i katolska kyrkan!

konstaterar Sabina denna söndagskväll

Inga kommentarer: