torsdag 19 mars 2009

Herden i blåsväder

"Jag kommer som en herde till Afrika", sade påven Benedikt när han landade i Camerun.för två dagar sedan. Den "gode herden" ville komma till ett Afrika "sargat av hunger, fattigdom och sjukdomar med ett budskap om försoning, rättvisa och fred".

Hans vänliga ord möttes av katoliker, muslimer och protestanter med värme. Den högste Imamen för landets miljoner muslimer, Sheik Ibrahim Moussa sade att profeten Muhammed i Koranen uppmanar den muslimska seden att ta emot främlingar, ty de kommer ofta med fred. "Därför är det en välsignelse att påven kommer till oss," sade han och tillade att han ansåg påven vara en god "Imam".


Under färden med Allitalia planet hade påven tid för journalister som naturligtvis kastade sig över de moraliska frågorna och lyckades tränga in påven i ett hörn kring frågan om kondomer som det enda botemedlet mot Aids.
Resultatet var att den katolska kyrkans motstånd mot preventivmedel och att kondomer inte fick användas i kampen mot Aids tycktes vara det enda som tycktes vara intressant att säga om denna viktiga resa till Afrika.

Att påven betonade vikten av trohet inom äktenskapet och familjen som betydligt mer effektivt än kondomer, som inte alls alltid är säkra och som dessutom bara ger svängrum åt sexuella förbindelser utanför äktenskapet,det rapporterades inte.

Om Camerun hade påven vackra ord att säga: Han hyllade landets generositet mot tusentals flyktingar, som fått en fristad i där. Han prisade viljan att låta också de ofödda ha rätt att leva.Camerun är huvudsakligen ett katolskt land med Islam som största religionen efter kristendomen.Landet har 18 miljoner invånare


I dag på den helige Josefs dag predikade påven i huvudstaden Yaoundes stora Stadion. Han började med att gratulera alla dem som liksom han själv hade lyckan att få bära det vackra namnet Josef. Josef som var beskyddare av Guds Son kan vara en förebild och ett ideal för alla fäder, sade påven. Så som den helige Josef respekterade och vördade Jungfrun Maria borde också männen visa respekt och hänsyn till sina hustrur.Till slut vände sig påven till Afrikas barn, till dem som inte har en far,till dem som lever ensamma och fattiga, kanske utkörda hemifrån och hemlösa på gatorna i stadens osäkerhet. Vad som än har hänt och hur svårt ni än har det, sade påven, kom ihåg att ni är älskade av Gud.

Påven talade allvarligt om faran av flykten från den afrikanska landsbygden. Det utarmar landet inte bara på unga människor utan också på familjesammanhållningen, så betydelsefull för landets framtid. Unga som flyr byarna till staden förlorar den viktiga länken till den äldre generationen, till gamla traditioner och allt det som är Afrikas rika arv.
Det var ett varmt och personligt tal som möttes av både intensivt lyssnande och jublande handklappningar.
På kvällen mötte påven landets biskopar, präster,diakoner och ordensfolk samt andra kristna. Här talade han om den helige Josef som en förebild för prästerna, en man som satte hela sin tillit till Gud, som trodde när det var svårt att tro, som förföljdes och hade det svårt men i tålamod och trofasthet uthärdade allt.

Det skall bli spännande att följa påvens besök i nästa afrikanska land, Angola.

Men skam åt Jönköpings Posten som toppar sin andra ledare med utropet att "påven talar i nattmössan" bara för att han säger något som ledarskribenten inte gillar. Hans stil var slarvig och respektlös. Han irriteras över att katolska kyrkan inte hänger med i tidens krav. Och jag säger bara: Tack och lov att kyrkan inte anpassar sig efter vår tid.

Sabina

Inga kommentarer: