onsdag 25 mars 2009

Katolska kyrkan ställd mot väggen

Alla pratade i mun på varandra. Flera hätska utfall mot katolska kyrkan och påven. Fräna påståenden utan faktisk grund. Ingen respekt för dem som med fakta kontrade mediainfluerade negativa påståenden om påven. Det var helt klart och tydligt vad debattledaren,Janne Josefsson ville åstadkomma. Han körde som en ångvält med hetsiga frågor och krävde snabba svar. Ingen tid för eftertänksamhet. Och mitt i det hela lyckades den kvinnliga prästen få in ett propagandatal för "fri abort somen mänsklig rättighet, för kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp, för unga mänskors rätt att leva ut sin sexualitet etc... "

Maria Hasselgren,katolska kyrkans presstalesman var utomordentligt bra, lugn, korrekt, utan det känslosvall som utmärkte Cecilia Wikström bredvid henne. Tyvärr upplevde jag katoliken Gert Gelotte alltför ivrig att hålla med i det negativa vågsvallet,han erbjöd medhåll för kritikerna. Broder Frans Eric försökte lyfta nivån men det var nästan omöjligt. Här gällde åsikterna: påven har inte rätt att uttala sig. katolska kyrkan skall fördömas för sina misstag
förbudet mot kondomer orsakar ökat lidande och tusentals människors död..etc.

Tänk efter! Vem betalar mest för vård av aidssjuka i världen,främst Afrika och Indien. Katolska kyrkan! Moder Teresa var den första som kom till New York och öppnade hem för aidssjuka. Det var tjugo år sedan. Kondomer är inte förbjudna men användningen är diskutabel,då de inte alltid är säkra och dessutom inbjuder till s.k. riskfri sex och så ökar aids i stället för att hejda spridningen.

Slutsatsen blir att i Sverige är perspektivet på dessa livsfrågor mycket begränsat. Hela debatten var så pinsamt enkelriktad att man måste skämmas. Jag tror knappast att Janne Josefsson var särskilt nöjd. Vad fick han ut av det? Vad delgav han tv tittarna ? Jag skulle vilja kalla det hela ett bottennapp. Jag anser nämligen att en debatt ska vara saklig, debattörerna ska kunna lyssna på varandra och visa respekt för varandras åsikter. Detta ska debattledaren åstadkomma genom att mjukt - inte aggressivt -låta representanter för de olika åsikterna framträda lugnt och respektfullt. Om han inte lyckas så har han misslyckats .I tisdagens debatt förföll Janne Josefsson till aggressivt utkastade frågor som skapade en obehaglig atmosfär av gräl på en skolgård.
Jag beundrar Maria Hasselgren som behöll sitt lugn och gav raka svar på omöjliga frågor. Jag var tacksam för broder Frans Eric som försökte leda in debatten på rätt spår.Men till Janne Josefsson skulle jag vilja säga inför nästa framträdande i en debatt. Tänk Efter.Visa respekt. Du är ingen stjärna. Du ska tjäna tv folket, som betalar för att lyssna. Det är din uppgift. Och du ska vara bättre påläst och inte plocka upp lögnerna som fladdrar omkring i media.

anser SABINA




.

2 kommentarer:

Bitte sa...

Du har alldeles rätt!!

Starkt skeptisk sa...

Jag hoppas du inser att människor är ARGA. Arga för att tusentals barn världen över har blivit våldtagna av präster som svurit vid sin tro att inte befatta sig med sex över huvud taget!

Kan dessa tusentals "undantag" från denna reliösa regel vara en indikator på att celibat är FEL? Människan är ett djur vars drivkraft är att överleva och fortplanta sig (=sexualdrift).

Är det konsekvensen av att kväva denna grundläggande drift som vi ser idag? Barn vars förtroende för kyrkan blir missbrukat på värsta tänkbara sätt?

Sex och njutning är inte ont eller skamligt. Hur länge ska det dröja innan vi krossar dessa konservativa, förtryckande boja?

Säkert sex med alla inblandade parters samtycke? - JA!

Religöst förtryck av den naturliga driften att ha sex och skaffa barn? - ett rungande NEJ!