söndag 11 januari 2009

Som i en dröm

Janos befann sig i ett fångläger i närheten av Sibirien. Han hade under många år kunnat uthärda bara tack vare minnet av sin älskade Ilona Heléne Det räckte för honom att be vad han lärt sen barndomen. Ljus och hopp fyllde honom, när han bad till "Ungerns stora Moder". Hans uthållighet skulle belönas på ett mirakulöst sätt.

Det var mitt i natten januari 1958, när han kände att någon tog tag i hans armar och sa: Stig upp. Klä på dej." Yrvaket frågade han: Vad säger du?.Rösten upprepade: Stig upp. Ta dina kläder på dej och dina soldatkängor. "
Någon tog hans armar .Ingen märkte något i baracken, alla sov. Dörren öppnades utan ett ljud och han kom ut på fängelsegården. Strålkastarna lyste upp natten och Janos befann sig mitt i ljuset.Han stannade förskräckt men rösten manade honom att fortsätta. Han passerade vakten som stod på tio stegs avtånd med geväret på axeln. Vakten verkade inte se honom.
Nu såg han i strålkastarljuset en stor kvinna klädd i en blå mantel och med ett vackert ansikte. Plötsligt släcktes ljuset, kvinnan öppnade fängelseporten. "Skynda dej, sa hon, gå till stationen.Där kommer strax ett tåg. Stig upp i den mittersta vagnen. Här är något du kan behöva för resan."
På väg till stationen passerade de två patruller, som inte verkade se dem.
Tåget kom.Janos steg upp i vagnen som var nästan tom. Han darrade av rädsla,det var som en dröm.
Två gånger kom en konduktör in och tittade på honom men verkade inte se honom. Var han osynlig? Han fattade ingenting . Kvinnan försvann och tåget fortsatte...
Fortsättning följer!
Denna otroliga sannhistoria läste jag nyss i programmet Une Minute avec Marie - ocgh jag lovar att berätta hur det gick. Tills vidare får vi följa den unge fången Janos, som bett så många brinnande böner till Ungerns stora Moder( Jungfru Maria) där han till synes osynlig sitter på ett tåg i natten i stället för på träbänken i fångbaracken.

Det fanns annat att berätta men snart ska vi äta och ute blåser vinden hårt och kallt.
Jag återkommer med tankar och kommentarer till svenska kyrkans nya utspel att "stryka ordet äktenskap ur vigselakten"

Sabina

Inga kommentarer: