tisdag 13 januari 2009

Kyrkans anpassning efter en kylig vind

!

Min reflektion kring svenska kyrkans förslag att ta bort ordet(och begreppet) äktenskap ur det nya vigselformuläret som ev. ska kunna användas för känsneutrala äktenskap, skall inledas med några ord ur ett tal av Chiara Lubich. Hon talade vid en kongress i Luzern anordnad av schweiziska familjerådet den 16 maj 1999.Inledningsvis ade Chiara:

"Bibeln är full av hänsyftningar på äktenskapet och symboler från familjen, nästan som om den helige Ande inte kunnat finna ett bättre sätt för att uttrycka ivern, troheten, generositeten och vidden av Guds kärlek. Det är ett bevis på att också det naturliga äktenskapet , såsom Gud tänkt det, har en på sätt och vis sakral karaktär.
I skapelsen finns en man och en kvinna. Till dem överlämnar Gud budet om ömsesidig kärlek, inbjudan till fruktsamhet och bruk av skapelsens gåvor..."

Kan det finnas bättre argument för vikten av ordet äktenskap i kyrkans vigselformulär? Tas ordet bort avlägsnar sig svenska kyrkan från Guds Ord.
En vän till mig invände att "den kyrkliga vigseln bara är en juridisk formalitet".Därför tyckte inte hon att det var en viktig fråga. Kyrkan borde avsäga sig vigselrätten menade hon. Det kan jag visserligen hålla med om men inte kan man bara tala om vigseln som en "juridisk formalitet".
Nej det är en sakral handling. Äktenskapet är ett sakrament. Därför måste man djupt beklaga det här förslaget om det nya formuläret , som tyvärr är en anpassning efter den kyliga vind som blåser från regeringshållet.

Ännu är inte förslaget godtaget. Det skall ut på remiss till församlingarna och jag gissar att det kommer att väcka protest och debatt. Så lätt kan väl inte kyrkans folk, de troende,tillåta en glidning från Guds Ord, Bibeln, på vilken hela vår tro är grundad.

skrivet en grå januarimorgon i Ölmstad
av Sabina

Inga kommentarer: