tisdag 27 januari 2009

Bonden och hans fru

"Han låter snö falla som ull,
rimfrost strör han ut som aska.
Han kastar ner hagel som smulor,
hans köld får vattnet att frysa.
Han sänder sitt ord, och isen smälter,
han andas och vattnet strömmar...."
Ps 147:16-18


Det är precis som om psaltarens författare befunnit sig i Ölmstad. Allt han skriver stämmer ju på denna morgon! Bibeln är verkligen en profetisk bok!

Frågan är bara om Teve också är profetiskt! Ty det program som visades i går som avslutning på serien om Bonde söker fru, var ju den allra vackraste propaganda för det livslånga äktenskapet! Om detta vore profetiskt blev det ingen ny reducerad äktenskapslag utan allt fick vara som det alltid har varit . Äktenskapet är för man och kvinna. Äktenskapet är av Gud instiftat. Äktenskapet är avsett att förena två människor, man och hustru, till en livslång gemenskap.Löftena ges inför en Guds tjänare inför Guds altare och inför en församling i en kyrka.
Så framställdes det i alla fall genom de båda förälskade , Emma och hennes bonde. De förberedde sig med allvar för det stora steget. De förklarade gång efter gång sin kärlek till varandra. Bondens ansikte lyste upp varje gång han tänkte på Emma. Emma försäkrade lika ofta att hon verkligen hade blivit kär och att hon ville leva hela livet med sin bonde.
Visserligen ägnades stor uppmärkamhet åt de yttre arrangemangen; åt inköp av ringen -trofasthetens symbol - val av brudklädsel, provsmak av bröllopsmiddagen och inspektion av slottet för bröllopsfesten. Men under allt detta fanns hela tiden det stora allvaret, som imponerade och kändes helt äkta.
Må Guds välsignelse och frid följa med detta par, som lovat att älska varandra i lust och nöd!

Sabna

Inga kommentarer: