tisdag 1 maj 2012

Sköna maj välkommen

Man tror knappast att det är sant. Att det är sol, och sol som värmer, Att det bara är en lätt vind,. ingen vind som kylar. Att det finns blommor överallt, överallt! Säg var kommer de ifrån ? Hur har de kunnat lura under lövhögarna så länge och vad fick dem att sprätta upp jord och kvistar och gräs och bara stå där i morgonsolen - blåsippor, vitsippor, violer, scilla och stjärnblommor,blåögda, vitkragade, många och nära - i backarna, i skogsänden, på gräset, under buskarna, vid vägarna.
Åh, Skapelse, hur jag prisar Dig - välsignad är Du och skönast är Broder Sol som ger oss ljuset och dagen
Mäktig är du och om Dig,du Skapelsens Herre, minner du!

Ja, det bara väller fram, liksom vårens sånger som jag nu börjar middagsbönen med: Vintern rasat ut bland våra fjällar, drivans blommor smälta ner och dö
Himlen ler i vårens ljusa kvällar
Solen kysser liv i skog och sjö...

Ja, orden är så bekanta, så inlevda år från år att de bara tränger sig fram spontant när allt omkring en vaknar.
Och ändå missade vi både vårsång och brasa i går kväll. Det var inte på den vanliga platsen vid Ölmstads kyrka och när vi styrde mot Allianskyrkan  så tycktes backen för hög och lång dit skylten "MAJBRASA" pekade så vi sa: Vi åker hem,vilket vi gjorde.

Så mycket har hänt sen jag skrev sist. Det var under påvens resa till Mexico och sen for han till Cuba, där den svarta Madonnan fyllde 400 år, vilket var en anledning att fira. Gamle Fidel Castro hade bett att få träffa il Papa åtminstone femtonminuter - det var en ödmjuk bön från en gammal stridskämpe, som hållit sitt folk i ett järngrepp alltför länge. Han fick en halvtimme och bad påven skicka honom böcker, andliga böcker! Vad är det man säger i Sverige? "När Fan blir gammal, blir han religiös" I varje fall lovade broder Castro att folket skulle få en fridag  under Stilla Veckan: Långfredagen. Men den ateistiska regimen har lyckats utplåna ganska rejält gamla kristna traditioner och helgdagar så många undrade:: Varför ska vi få ledigt på Långfredagen?

När den Salige Johannes Paulus besökte Cuba stod Madre generalissima Tekla Famiglietti där och bad om tillåtelse att få öppna ett birgittinskt kloster på Cuba. Påven stödde, Fidel Castro sa ja och han fick en kram av den ståtliga generalabbedissan. Det är sant, jag har sett bilden!
Och nu verkar den heliga Birgittas döttrar i Cuba och sprider inte bara Livets bröd utan också bröd för magen till många fattiga som de möter.

Det som upptagit mina tankar mycket de senaste dagarna är rapporterna från Norge, där rättegången mot mördaren från Utöya,Anders Breivik börjat.. Som ett sätt att hantera sorg och bitterhet bröt en äkta norsk sång fram som heter "Barn av Regnbuen". Den skrevs för några år sedan av en sångaren  Lillebjörn Nielsen och blev mycket populär. Nu sjunger folk den med rosor i händerna för att genom orden och rosorna visa sin vilja till fred och försoning och sammanhållning. Det är mycket märkligt och gripande. En sång vars svallvågor rullar upp mot stenväggarna av huset där rättegången pågår, en sång från Norges hjärta mot ett hjärta fyllt av hat.
Skall detta hjärta kunna brista ?
Här är orden:

En himmel full av stjerner.
Blått hav så langt du ser.
En jord der blomstrer gror.
Kan du önske mer?

Sammen vi ska leve,
hver syster og  hver bror,
små barn av regnbuen
og en fredlig jord..

Men si det til alle barna!
Og si det til hver far og hver mor.
Ennå har vi en sjanse
til å dele et håp på jord..

"Och Gud sade: detta  skall vara tecknet på förbundet mellan mig och er och alla levande varelser på jorden...Min båge sätter jag i skyn..1 Mos.9:13..

Det är alltid en hisnande upplevelse när man efter en dag av sol och regn plötsligt ser en strålande mångfärgad regnbåge välvas över jorden. Guds tecken i skyn ! Nu välver sig denna regnbåge av frid och försoning över det norska folket medan ondskan står inför domaren, så som den en gång skall stå inför den Högste Domaren vid tidens slut.

Sabina



Inga kommentarer: