tisdag 22 maj 2012

Det kungliga dopet

Hela Sverige har jublat. Majsolen behagade lysa över Stockholmsström, över alla barn som samlats på Skansen, på alla festklädda damer med fjädrar i små pillerburkar, på uniformer och vidbrättade hattar - över kung och drottning, kronprinsessa och prins. På liten tremånadersbaby med nyfikna stora mörka ögon och en bestämd liten mun.
Det var hennes Dopdag.
I vårt sekulariserade land var det viktigt att förklara för folk vad ett dop är. Därför hade varje tidning med självaktning låtit någon kyrklig eller historiskt kunnig person förklara dopets innebörd
Så ock Jönköpings Posten.
Naturligtvis fick den nye biskopen i Växjö Stift föra pennan under den braskande rubriken:"Älskade omdiskuterade ritual. Dopet För:
Och för säkerhetsskull hade även en motståndare till dopet,en humanist, inbjudits att bidra med åsikten:
Dopet: Mot.
Det hade inte behövts. För vad biskop Jan Olof Johansson presterade var ingen förklaring utan bara allmänt prat. Efter att ha läst biskopens kria skulle det varit meningen att man hade förstått att det var en viktig kristen högtid, att dopet innebär att barnet införlivas i Jesu Kristi kyrka och välsignas i den heliga Treenighetens namn.
Om detta stod intet.
Däremot menade biskop Jan-Olof Johansson att "Genom dopet firar vi  och välkomnar ett nytt liv och tackar Gud för det livet."
"Dopet blir både en trygghet och ett sätt att förstå sitt liv som ständigt vill förnyas"
Vad är det för snack?
 Slår jag upp Dopritualen i Svenska Kyrkans Psalmbok får man lära sig att"Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus,för att rädda oss från det onda.
Genom dopet föder han oss till ett nytt liv, för oss in i sin kyrka och ett liv i förening med honom."
Och när prästen - här var det ärkebiskopen - tecknar korsets tecken på  barnets panna, mun och hjärta,säger han:
"Jesus Kristus, den korsfäste och uppståndne, kallar dig (Estelle)att vara hans lärjunge."
Ord ur Evangeliet lästes. Bön över det nydöpta barnet lästes.Trosbekännelsen lästes psalmer sjöngs..
Estelles dop - "Älskade och omdiskuterade ritual " var kort sagt helt  en tydlig kristen högtid.

Jag hoppas att detta gick in i hjärtat hos de skönklädda damerna från hov, riksdag,societé och hos herrarna i jacket och uniform.. Sveriges blivande drottning är nu en Kristi lärjunge, en medlem i Kristi kyrka, eller den lilla enklav som heter Svenska kyrkan.

De som läste biskop Johanssons ytliga artikel på morgonen måste ha blivit överraskade om de följt den högtidliga ceremonin på TV.
 Här fick svenska folket en vacker lektion i dopets mening. Och den lilla Estelle med sin klara blick tycktes ha förstått varenda ord och gest!.
Välkommen in i den världsvida kristna kyrkan,prinsessa Estelle!

SABINA

Inga kommentarer: