torsdag 9 december 2010

Rosor i februari

Historien om Juan Diego, den enkle bonden , som fick möta den heliga Jungfrun på en kulle utanför Mexicos huvudstad innehåller allt fantastiskt som man bara kan begära av en helgonhistoria.fåglar som sjunger och rosor som slår ut i vintersnön. En kvinna klädd i landets vackraste drottningdräkt med en mantel översållad av stjärnor. Ett budskap till tröst för ett erövrat folk.Och miljoners omvändelse.



Vi firar honom i dag. Och gripen erinrar jag mej hans historia, som visar Guds ömhet för de små, när Han från himlen sänder bud till jorden, där ett folk klagar.

I går firade vi ett annat sändebud, ängeln Gabriel, som kom till Jungfru Maria med bud om Barnet som skulle födas. Också den händelsen utspelades bland "anawim", de fattiga och de små. För det är dem Gud älskar och det är genom dem Han kan tala till världen.



Så vad var det nu som hände den 9 december 1531 på vägen från byn till morgonmässan i Mexico City? Juan Diego var en av få kristna, som hade blivit omvänd vid conquistadorernas erövring av Latinamerika. Erövrarna var inte ensamma. Med på skeppen fanns också franciskaner,jesuiter och dominikaner, som kom för att ge Kristus, som den sanne Befriaren till solgudens folk.
Det var en kylig vintermorgon.Juan Diego blev förvånad när han hörde fågelsång i närheten. Den kom från Tepeyac kullen och nyfiken skyndade han närmare det ljuvliga fågelkvittret. Där blev han stående häpen och nästan förskräckt. En ung kvinna klädd i mexikansk högtidsdräkt stod framför honom.
"Jag är den alltid rena Jungfrun ochModern till den sanne Guden, sade hon med mild stämma".
Bonden sjönk på knä.
Kvinnan böjde sig ner över honom och fortsatte: Hör min son, Oroa dig inte för någonting. Var inte rädd för sjukdomar, sorger eller smärta.Jag är en barmhärtig Moder för dig och alla dina medbröder på jorden, som älskar mig och ber om min hjälp.Låt bygga en pilgrimskyrka här på denna plats. Den skall vittna om min kärlek,min ömhet och mitt beskydd."
Juan Diego måste nu framföra denn begäran till biskopen i Mexico City.
Upprörd skyndade han ner från kullen följd av fågelsången och värmen från den vackra Jungfrun, Moder Maria. Men biskopen var svår att nå. När han till slut stod framför honom och berättade vad han upplvt och vad Kvinnan sagt till honom, sa biskopen. Jag måste ha bevis. Det här kan vara en fantasi...
Nu ville bonden smita undan och tog en annan väg men han blev hejdad.
Samma röst igen: "Min son, var inte rädd. Gå upp på kullen och plocka med dig rosor till biskopen". Leende stod den unga kvinnan framför honom och visade på doftande rosor som plötsligt hade vuxit upp ur snön. Varsamt ordnade hon en bukett i hans poncho, knöt den om hans hals och sade: "Skynda dig. Biskopen kommer att tro på dig nu."
Samma väg tillbaka. Juan Diego flög över stock och stenar medan han höll om sin poncho, vävd av hans mor och ganska sliten. Han kände doften av rosorna genom tyget.
Det kände också vakten vid biskopens hus och försökte rycka tag i ponchon. Men Juan Diego skyndade uppför trapporna och så stod han flämtande framför den misstrogna biskopen av Mexico City.
Han löste upp knuten vid nacken och lät rosorna falla ner på golvet från ponchon.
Men vad hände? Biskopen föll på knä. Hans hushållerska bakom honom och en präst vid hans sida. Alla föll på knä utan ett ord.
Juan Diego såg ner på sin poncho och där var bilden av henne som han mött på Tepeyackullen! En strålande bild av en ung mexikansk kvinna i högtidsdräkt omsluten av en stjärnprydd mantel....

Jungfru Maria hade kommit för att trösta sitt folk och ge dem modet att tillbe sin Son. Denna uppenbarelse ledde till att inom loppet av några år mer än 7 miljoner indianer lät döpa sig och blev kristna.En stor pilgrimskyrka uppfördes på den plats Maria hade anvisat och ponchon med den märkliga bilden av "Den alltid rena Jungfrun och Modern till Sonen" ramades in och hängdes upp i koret.
Den finns där än ,fastän femhundra år har gått och många olyckor har drabbat den gamla och den nya pilgrimskyrkan. Juan Diego levde i en liten eremitbostad nära kyrkan tills han dog. Vid påven Johannes Paulus besök i Mexico blev han saligförklarad.Han firas just det datum då han mötte Jungfrun, 9 december.

Inga kommentarer: