lördag 7 september 2013

Fasta och bön


Idag har hela världen - eller ganska många av oss troende och människor av god vilja- försökt följa påve Franciskus påbud om att "Fasta och be för fred i Syrien"

Samtidigt har påven skickat ett brev till  Rysslands premiärminister Putin och deltagarna i G 20 konferensen i Moskva med vädjan om att inte göra ett militärt anfall mot Syrien. Våld föder bara våld. Och Putin som hela tiden varit mot det var nöjd med påvens brev, vilket inte Obama var. Han ville visa Amerikas styrka i världen. Måtte nu våra böner bidra till att hejda hans anfallsplaner. Kongressen i USA är också emot det.

Hur fastar man? Ingen smörgås med honung på morgonen, bara den lilla skålen med varm café au lait. 
Ingen stor frukost med fil och müsli.Bara lite varm gröt och mjölk.

Ingen lunch, bara två glas juice. G blev besviken när han kom in för lunch:
Du skulle ju fasta, sa han. Varför har du dukat för två?
Jag ville göra dej sällskap, sa jag. Sallad kan jag ju äta, 

Men tidigt i morse var jag i alla fall i Mässan och stannade sedan några timmar för extra böner.
Mina tankar har hela tiden- inte bara i dag- varit fyllda av bilder från flyktingläger,rykande ruiner, gråtande föräldrar, döende barn.
Det är dem jag har bett för; bett Guds Mor Maria att komma med tröst och skydd, hon som är Fredens Drottning.

Tänk, vilken makt detta påveämbete besitter! Inte sedan 1517 då slaget vd Lepanto mellan turkarna och de kristna stod, har från påven utgått ett liknande påbud. Den gången bad påven om alla kristnas rosenkransböner för att hejda den turkiska flottan  som hotade invadera Europa. Och de kristna vann. 
Denna gång handlar det också om krig men vi ber inte för några vapen utan för att en dialog, en öppenhet för att förhandlingar ska kunna åstadkommas och vapnen tystna.

Det som väckte vreden i världen var rapporten om kemiska vapen som dödat många både barn och vuxna genom att angripa andningsorganen. 
Just kemiska vapen som är förbjudna gav Obama chansen att kräva tillåtelse för en militär attack på Syrien.Tack och lov att han inte ensam kan bestämma utan måste ha Kongressen med sig.

I kväll är det bönevaka på Sankt Petersplatsen med påve Franciskus.
I Stockholm är det bönevaka med biskop Anders
Och i hundratals städer i många länder fortsätter människor att fasta och be:
Heliga Maia, Fredens Drottning, bed för fred i Syrien

Sabina

Inga kommentarer: