söndag 4 april 2010

Lumen Christi


I dag är det Påskdag. Vi hälsar varandra med glädjeropet: "Kristus är uppstånden". Och vi svarar med bekräftelsen: "Ja, sannerligen är Han uppstånden." Fast de flesta nöjer sig med att säga Glad Påsk.
På bussen till stan sa jag först Glad Påsk och sen: Kristus är uppstånden. Ett leende spred sig över chaufförens ansikte och han bekräftade min ovanliga hälsning med att eftertryckligt säga: De du!

I går på väg till kvällsmässan var det stora trafikhinder omkring Kinnarsps Arena och Elmia. Tusentals mänskor flockades och gick än hit än dit,cyklar med HV71 flaggor, flickor med tröjor för H71, det var nästan omöjligt att komma fram.Jag såg på strömmarna av mänskor och tänkte: Ack om de varit på väg till kyrkorna i stället för till fotbollen. Men det är den moderna mänskans kyrkgång.
De vet inte vad de missar denna heliga natt.
Alla källor blir helgade denna natt och i Ryssland( som i år firar påsken samtidigt med den katolska kyrkan!) välsignas vattnen, så som vi i katolska kyrkan välsignar dopvattnet medan vi avlägger våra löften att hålla fast vid tron och avsvärja oss djävulen och hans påfund.
Efteråt blir vi bestänkta med det välsignade vattnet, renade som profeten Hesekiel skrivit: Jag ska stänka rent vatten över er...

I dag hittade jag ett tredje kristet program på TV, nämligen dokumentären Kristi heliga lans.En märklig historia som beskrivs som en legend med något av sanning.

<>Historien börjar med händelsen i Johannesevangeliet, där det står:"en av soldaterna stack upp sidan av honom med sin lans, och då kom det ut blod och vatten."Joh.19:34. .
Enligt legenden helade blodet soldaten Longinus, som hade stött lansen i Jesu kropp.
I dokumentären får man följa en dyrbara reliken från soldatens släkt till martyren Mauritius i Egypten som ägde lansen och hellre dog än böja knä och dyrka den egyptiske kungen.I fortsättningen hamnade lansen först hos kejsar Konstantin och därefter hos kejsar Karl den store, hos Napoleon och sist hos Hitler. Lansen var en mäktig relik och var därför eftertraktad av kejsare som ville säkra sin makt. En underlig väg för ett redskap som använts i den döde Frälsarens kropp.

Blodet och vattnet har tolkats som symboler för Eukaristin. I en vision som en ung nunna fick på 1930-talet i Polen såg hon två strömmar av ljus flöda ut från Jesu hjärta.Det var en röd för blodet och en vit för vattnet. Jesus manade den unga Faustina att låta måla en bild av det hon såg. Denna bild har blivit spridd i miljontals kopior över hela den kristna världen för att människor skulle våga lita på Jesus och hans löfte om barmhärtighet symboliserad av de två strömmarna från Jesu hjärta. .Under bilden står orden: Jesus, jag litar på dig. Faustina fick i uppdrag att förmedla Jesu barmhärtighet till människor. Barmhärtighetens söndag firas sedan några år första söndagen efter påsk. Och Barmhärtighetens rosenkrans är en allt vanligare bön i katolska kretsar.
Detta är till skillnad från berättelsen om den heliga lansen inte en legend utan en sann historia. .

När det skymmer denna påskdag bär jag med mig in i sömnen orden "Lumen Christi", som diakonen ropar när han bär in det stora Påskljuset i den mörka kyrkan och församlingens svar: "Deo Gratias", medan alltfler får sina smala påskljus tända från lågan på Påskljuset.

Sabina

Inga kommentarer: