fredag 29 januari 2010

Att bära burka om vintern

Nej, jag tycker inte som Reinfeldt eller Sarkozy. Det handlar om Burka, den där täckelset över den muslimska rätttroende kvinnan. Inte skulle jag vilja svepa in mig i ett sådant mörker - utom möjligen nu när det är - 13 utanför husknuten. Men om en kvinna känner att det är riktigt och rätt.Om hon tror att tryggheten för henne ligger i en burka, så varför skulle hon inte få ta på sig den när hon går ut på stan?
Jag tycker det är odemokratiskt av vår statsminister och inte bara det, det är okänsligt av honom, ja det finns något av förakt i yttrandet - även om det är lågmält och med den milda röst han har- så känns det helt fel att officiellt förklara,nej burka får man inte bära i Sverige.
Det kan väl inte vara så många? Jag har aödrig mött någon med burka i Jönköping.
Vi tillåter transvetiter att klä sig hur konstigt som helst. Och nu på vintern ser folk inte kloka ut så som de byltar på sig och drar ner konstiga mössor över öron och panna,halva ögon med rimfrostvita ögonfransar och munnarna insvepta i mjuka schalar. På vintern ser vi nästan ut som burkor allihop.
Det passar verkligen inte Reinfeldt att mitt i valrörelsen tala om det olämliga i att bära burka, när alla ändå gör det för att det är så kallt.

Reinfeldt borde i stället tala om värderingar. Inte om skatter och pensioner utan vad livet har för värde för en människa.Gemenskap.Närhet. Godhet.Vänskap.Glädje eller delad sorg. Allt detta är det värdekapital som det mänskliga livet bär på men som försvinner när tonvikten ligger på det ständiga talet om pengar. Det är detta djup som saknas i vår politik. Är det därför som KD ligger så lågt? Frågor om höjd eller sänkt pension och frågor om sjuksskrivningar och höjda eller sänkta skatter står oss upp över öronen och vi tror att livet hänger på det.
Men den dag vårt hus brinner upp eller vår bil kraschar, då talar vi inte om vad vi mist utan tackar för att vi lever. Då är livet det enda värde vi har. Då begriper vi hur viktigt det är att leva,att vi har vänner som bryr sig om oss,att vi får hjälp och tröst.
Så därför önskar jag lite högt i taket i det politiska pratet.
Om KD vågar ta steget fullt ut och lyfta fram tio Guds bud som en bra norm att leva efter vem vet vilken effekt det skulle ha?

Funderingar en morgon i snö
Sabina

Inga kommentarer: