lördag 24 december 2011

I Betlehem

Det är tidig morgon , "natten ruvar ännu över jorden och mörker  genomtränger kropp och själ" -
då var tiden inne för Maria att föda "och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget."( Luk 2:6,7)

Vi sitter framför brasan, de små ljusen är tända i granen,mörk skog omger oss, och julevangeliets urgamla text kommer oss till mötes med sin märkligt konkreta berättelse om den händelse som i tusen år förebådats och äntligen tog plats för tvåtusen år sedan. Ännu levande, nära.'

Minst femtio jular har denna morgon varit likadan! Brasan,kaffet, julkakorna, läsningen ur Lukas evangeliet, Stillhet,tystnad, väntan. Under julgranen ligger inte så många julklappar, men roliga i hast skrivna rimmade verser. bryter stillheten. Och pappret kastas i brasan, som sprakar till.
 Då kommer första signalen; telefon från Mymensingh i Bangladesh! . Ett långt samtal med sonen i fjärran land. Andre sonen är närmare, han är i skogen, varifrån han hämtat vår gran. Så känns familjen nära med oss tre här hemma och de två andra i telefonen. Det är das att ägna sig åt julmusik innan vi framemot eftermiddagen tar emot vår julgäst och fram mot midnatt beger oss till Sankt Franciskus för den högtidliga Midnattsmässan!

Dagen är kommen Kärlek triumferar
Kom låt oss skynda till Betlehem
Hälsad av änglar, Krist är född till jorden
Kom låt oss tillbedja, ja kom låt oss tillbedja
vår Herre Krist! ( Psalm 122)

Lyss till änglasångens ord:
Gud är kommen till vår jord
Nyfött barn vår konung är
Frid åt människor han bär
Folk, stäm in i himlens kör
med en sång som aldrig dör
Han som fötts i Betlehem
är vår Frälsare och vän
Lyss till änglasångens ord
Gud är kommen till vår jord.(Psalm 123)

Frid i dag och alla dagar
önskar
Sabina 


Inga kommentarer: