torsdag 8 december 2011

Fröjda dig,Guds Moder

Den 8 december är som en port in till julen. En hemlighetsfull port, som sakta öppnar sig mot vita vidder,en uppgående sol, en glädje utan like.
I Kyrkan sjunger vi:"Fröjda dig ,Guds Moder,
ty genom dig går glädjen upp över världen"

Det är den unga jungfrun i Nasaret, som öppnar porten. Från sin tillblivelse utkorad till fullkomlig renhet, ännu aningslös inför det stora som förberetts i himlarnas himmel, finns hon på jorden, en vanlig ung kvinna i sina föräldrars hus.
Ja, man kan fantisera mycket kring Händelsen, hur det gick till, man kan lyssna till den knapphändiga konkreta skildringen i Lukas första kapitel,men man kan aldrig komma ifrån att det var här som porten öppnades, för ljuset, för glädjen.I tidebönen denna dag läser vi.
"Dra oss med dig, du allrarenaste Jungfru.
Ljuv är doften av dina salvor.
Med hast vill vi följa dig!"

Det leder tankarna till den vackraste boken i bibeln, Höga Visan, Sångernas Sång, där dialogen förs mellan Bruden och Brudgummen - och det kan vara Maria och Krstus, det kan vara själen och Gud - men det handlar om kärlek och efterföljelse.

Och ute är naturen högtidsklädd i den första snön - så vackert, så rent, så riktigt!

Det var den 25 mars

Bebådelsen

O detta ljus
och månens skära
som stilla över
 jorden står
när ängeln med
sin mun skall bära
ett bud: "Maria
barnet föda får"

Och månens skära
stiger
och fågelsången
viger
åt själen sitt
mysterium
när Gud i mänskovärlden
genom dig Maria
får ett rum.

Sabina
( som äntligen efter en månad av datakrångel äntligen fått tillgång till bloggen tack vare goda grannen och skickliga dataexperten Elaine.)

Inga kommentarer: