fredag 12 februari 2010

Vår man i Bryssel


Gränna är en liten ort, även om den växer. Skolan är ny,bostadshus ska byggas, kanske vi får en ny färja. Men allt är egentligen väldigt litet. Det är vackert - särskilt från luften -
Denna lilla ort har dock en fot i Bryssel. Vi har en egen man i EU:s parlament. Det är som bekant Alf Svensson.
Nu var det årsmöte för Kristdemokraterna i Gränna och Alf Svensson var där. Alla kände han igen. Med många har han haft roligt.I både politik och vid middagsbord.
Vi var där för att få höra honom berätta om det som sker i den stora världen där han nu rör sig.
-Det är nog det roligaste jag varit med om, sa han, att vid denna ålder få vara med om det som sker i Bryssel och Strassbourg. " Så vände han sig till oss och utbrast: Ni som är här har varit med om en otrolig utveckling och jag vill visa en kort film, bara fyra minuter, som berättar om de senaste tjugo åren...

Det var vår egen Europahistoria som vi fick se. Ett drama där vi alla kände oss delaktiga. Vem mindes inte striderna i Budapest 1956. De ryska tanksen som körde över friheten.
Vem mindes inte när gränsen mellan Österrike och Ungern bröts ner, när Reagan sa till Gorbatjov:Tear down this wall! När påven Johannes Paulus gav sitt stöd åt Solidarnosz och Lech Walesa stod på en pall vid Leninvarvet och talade till arbetarna.
Vi mindes den långa mänskoringen , som hand vid hand slöts runt hela Baltikum och de jublande tonerna från de estländska frihetssångarna. Slagen mot Berlinmuren...
"Vilken enorm kraft som frihetslängtan har",kommenterade Alf Svensson när den fyra minuter korta filmen slutat och vi satt där ganska omtumlade.

Eu som i dag omfattar 27 länder började ganska enkelt. Som en försonng mellan två länder,Frankrike och Tyskland. En man vid namn Schuman såg en vision av ett enat Europa.Inga krig mer ,inga nya orättvisa gränsdragningar . Inga murar mellan länderna i öst och väst. I dag sitter åtskilliga av dem som kämpade för frihet under de kommunistiska regimerna i öst, i Litauen, Slovenien, i EU:s parlament.
Det är gripande att se dem där, de forna kämparna.betygade Alf Svensson, som kunde berätta om det långsamma arbetet för gemensamma beslut, för rättvisa förhandlingar, för problematiska frågor, t.ex den ryska gasledningen. Den upplevs som ett hot av de Baltiska staterna som har en annan erfarenhet av Ryssland än Sverige. Ett annat problem är den usla ekonomi som den kommunistiska ockupationen lämnat efter sig i öststaterna liksom korruptionen som är svår att få bukt med .
Stora frågor är vilka som ska bli nya medlemmar i EU.När kommer Kroatien in? Ja, först måste de uppfylla kraven från EU, då kanske det kan bli nästa år. Hur blir det med Turkiet? Det är en lång väg kvar.
Att det inte är lätt att komma fram till enighet förstår man, men, Alf Svensson tror på EU . Det spelar en väldig roll för våra barn och barnbarn att EU existerar och bygger på de värderingar som kommer från Jerusalem och Athen.Det sista sade han med en viss förhoppning, även om motståndet mot att tydliggöra dessa värderingar är starkt från socialistiskt håll inom EU.
Nu är det valår och även om kristdemokraterna vajar litet i siffrorna får man hoppas att vi får hålla kvar vår man i Bryssel. Han är en tillgång inte bara för Gränna utan för hela vårt land.

Sabina

Inga kommentarer: