torsdag 4 februari 2010

Förböner,mat och kryckor till HAITI


Hur ska man hjälpa och vem? Varje dag kommer nya rop om bidrag till - ja Haiti förstås. Medan radio och TV klingar av med nyheter från den arma ön har biståndsorganisationerna hunnit i fatt och vädjar nu om pengar och böner.

Rädda Barnen är på plats och vill hjälpa de många barn, som snurrar runt i ruinerna och söker efter mamma och pappa. De vill också skapa platser där barnen kan få leka en stund och glömma sorgerna omkring dem. Det vill man gärna stödja.
Röda Korset finns naturligtvis där. Hoppets Stjärna har draghjälp av Carola, som kom inte bara för att träffa sina fadderbarn utan också för att få inspiration till den stora stödgalan hon planerar i Filadelfia i Stockholm.
Livets ord har skickat ett läkarteam som förbinder sår, tröstar och amputerar. Kryckor och rullstolar är på väg. De har bett om förböner och försäkrat att de aldrig skulle ha klarat av att möta nöden utan att få hjälp från Den Högste.. Aid a l'Eglises en Detresse AED ber särskilt om hjälp att bygga upp det förstörda prästseminariet och att stödja präster och seminarister med våra böner.Caritas i Jönköping har skickat generösa bidrag till Caritas som redan fanns etablerat i Haiti. Vi vet att våra kollektpengar kommit fram.

Men räcker ens pengar? Det trasslar lätt ihop sig. Jag får påminnelser om obetalda räkningar men när jag betalat dubbelt får jag pengar tillbaka. Ger jag en hundralapp till varje gripande bön om hjälp finns inget kvar att betala telefon och bil och andra nödvändiga utgifter.
Jag vill därför ägna mig åt förböner och när räkningarna är betalda skicka det som är över.

Det är ju Prästår. Kyrkoherde Björn Göransson i Södertälje har påpassligt skrivet en liten skrift som är en bra sammanfattning om den helige kyrkoherden i Ars, Jean-Marie Vianney. Det är den präst som påven Benedikt har utnämnt till prästers och församlingars skyddspatron detta år.Jag beställde flera ex av honom för mitt bokbord i kyrkan och frågade vad de kostade. "Ge en slant till Haiti" sa han. Och redan har det blivit flera hundralappar. Tack Björn!

>Rosa rorans bonitatem
Stella stillans claritatem
Birgitta vas gratie...

Det är dagens melodi! Vi firar nämligen den helige biskop Nikolaus av Linköping den 4 februari.Unge Nils Hermansson blev informator på Ulvåsa åt den heliga Birgittas barn. Med en sådan mentor som fru Birgitta var det inte underligt att han med sin eminenta begåvning och efter studier i både Paris och Orléans kom hem och blev biskop i Linköping. En djärv och orädd sådan. Han drog sig inte för att gissla kungliga oarter. Men han såg till de fattiga i sitt stift och var mycket älskad av kyrkfolket. När han blev inlåst i domkyrkan som straff för sin kritik av höga vederbörande smög de fattiga till honom mat på hemliga vägar.
Biskop Nikolaus av Linköping är ett gott föredöme för dagens biskopar.

Sabina

Inga kommentarer: