torsdag 8 oktober 2009

Slaget vid Lepanto

Det är Vår Fru av Rosenkransens dag. Ingen association till Fatima, nej det var längesedan ,närmare fyrahundra år sedan, som en händelse gav upphov till denna vackra titel.
Då stod ett slag mot turkarna som ville in och erövra Europa( som de nu några århundraden senare nästan har lyckats göra) En flotta skulle möta fienden på havet utanför grekiska kusten. Från Rom kom bönen: Bed rosenkransen. Och sjömännen, officerarna, generalerna, alla bad medan skeppen stävade fram över havet. Jag kan inga detaljer från slaget, jag vet bara att de kristna segrade. Vet inget om dödstal,skepp som sjönk, män som drunknade - på båda sidor - men Europa var räddat.

Sedan dess har rosenkransen, denna vackra böneform, som förre påven Johannes Paulus var så fäst vid, den som innehåller hela evangeliet om man ber med eftertanke veckans alla dagar,kommit att spela en viktig roll i många händelser.
Jag tänker bland annat på det som den nu avlidna Corazin Aquino initierade när diktatorn Marco störtades på Filippinerna. Då marscherade landets modiga kvinnor mot pansarvagnarna med rosenkransar i händerna.Och det blev fred och demokrati.
Jag tänker på bönesamlingarna månader innan Berlinmuren föll, som pågått i många östtyska städer. Människors tysta vandringar genom mörka gator med tända ljus till kyrkorna. Många bad på vägen rosenkransböner. Och muren föll.

Jag tänker på fångar i koncentrationsläger i Rumänien,Bulgarien, Tjeckien, där överlevnaden ofta berodde på den kraft som de små bönekulorna ingivit marterade kroppar
.Kanske Herta Mûller(dagens Nobelprisvinnare i literatur) har skrivit om det i den bok som just nu håller på att översättas och tydligen handlar om ett ryskt fångläger, enligt vad jag uppsnappade i radio.

Det är en "himmelsk" krans. Om vi får tro så, har Jungfrun Maria själv vid sina korta möten med barn på jorden uppmanat till rosenkransbön just för att nå fred , t.ex. i Fatima, men också i Lourdes och i Banneux.
I Czestochowas museum finns en enkel liten rosenkrans sammanfogad av torra brödbitar. Den har skänkts dit av en fånge från Auschwitz. Men där finns också en strålande vacker rosenkrans som nobelpristagaren Marie Curie har överlämnat till sitt älskade fosterlands dyrkade Jasna Gora, det "Vita Berget", där Den "Svarta Madonnans" bild förvaras sedan 1400-talet.

Många människor ber också för de ofödda liv, som ständigt hotas genom abortförespråkarna, nu på krigståg i både EU och FN. Måtte dessa böner vända utvecklingen i världen och ge fred överallt där krig pågår.

Sabina

Inga kommentarer: