fredag 27 februari 2009

Prinsessans hemvändande

"Tusen år är i dina ögon
som den dag som förgick i går"
Ps 90:4

Alltså: "I går" skrinlades den heliga Anna av Novgorod i Sofiakatedralen i Kiev. "I dag" återvände hon till den ortodoxa kyrkan i Sverige!
Vem var hon och vad handlar detta om ?
Olov Skötkonung hade en dotter, Ingegerd. Hon gifte sig med Jaroslav den Vise, storfurste av Kiev. Det var i början på tusentalet då Kristi kyrka i öst och väst var en Kyrka. De båda makarna var djupt troende och furstinnan blev särskilt känd för sin godhet mot barn.Hon tog t.ex hand om de engelska prinsarna Edvin och Edward, som kastats ut av fadern kung Edward. Den norske prinsen Magnus fick också tillfälligt beskydd i Kiev men kunde senare återvända till Norge.Hon födde två döttrar som båda blev drottningar i Europa:drottning Maria av Ungern, drottning Elisabeth av Norge och sonen Valdemar,som ärvde faderns titel och rike som storfurste av Kiev.
Efter makens död grundade hon ett kloster med den heliga Irene som beskyddarinna, tog klosternamnet Anna och blev själv dess abedissa. Efter hennes död vördades hon som helig i den ortodoxa kyrkan i Ryssland.

Tack vare kontakter mellan en ortodox präst i Sverige och den ortodoxa kyrkan i Ryssland kan den heliga Anna av Novgorod, som också firas i den katolska kyrkan, återvända till sitt fosterland. De heliga relikerna skall i kväll bäras i procession till sankta Savas Serbisk-ortodoxa katedral utanför Stockholm. Efter en biskopsmässa som högtidligen ska firas på lördag går färden vidare till Johannes teologens kyrka i Linköping och sedan till Sankta Annas ortodoxa kyrka i Eskilstuna, som har henne till skyddspatron och där relikerna skall förvaras .
Det är en underbar händelse som förenar katolska och ortodoxa kyrkan genom att vi kan mötas tillsammans inför den heliga Anna av Novgorod.
Ett hoppets vingslag inför den kommande enheten mellan den östliga och västliga kristenhetens kyrkor!
Se allt om högtiderna på: www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=163285

Detta är vår i Andens rike!
I vår trädgård ligger isen ännu kompakt och gör varje oförsiktigt steg farligt. Katten glider nerför takets snöflak, medan gulsparven triumferande kvittrar sin vårhälsning.Om två dagar börjar mars månad....

Utöver denna mäktiga historia om Sankta Anna av Novgorod tänker jag i dag på en ung man från Italien. Han hette Francesco Possenti och var som sin namne, den helige Franciskus , en attraktiv nöjeslysten ung man i Assisis societet på 1800-talet. Hans liv förändrades totalt när koleran drabbade staden och en älskad mor och syster dog. Plötsligt flög livets nöjen bort med vinden. Han upplevde inför en bild av Marias sju smärtor,att hon delade hans djupa smärta och när han efter sin omvändelse gick in i passionisternas kloster valde han namnet Gabriel av Smärtornas Moder. Hans liv blev kort men heligt.Vid 24 års ålder dog han 27 februari 1862 efter en smärtsam sjukdom, som han offrat för de många själar som fallit för ateismen , som just då svepte genom Europa. Han hade just avslutat sina teologistudier och skulle vigas till präst när han blev sjuk och dog. Vid helgonförklaringen 1920 blev han teologistudenternas förebedjande skyddshelgon.

Nu bryter solen fram! Välkommen Sankta Anna av Novgorod
och må den helige Gabriel Possenti be för er som studerar teologi på prästseminariet i Järfälla och Collegio Svedese i Rom

hälsar Sabina

Inga kommentarer: