onsdag 25 februari 2009

Att fasta är bönens själ

Detär en grå dag. Askonsdag. Snön knastrar,glider undan,smälter långsamt som om den visste att i morgon faller det snö igen ur de tunga skyar som hänger över trädtopparna.
Men Karlfelt skriver:
Jag vill gå ut en violbrun kväll
bland isig björk
och höra den strykande violoncell
som sväller mörk;
och jag vill höra i fastlagkoral
det växande visslet av salcional, (1)
den första vårliga eolin (2)
i morgonens vin...

Vi har bytt duk i köket från rött till grått. De glada julgardinerna ska bort. Ljusa gardiner ska vara som ett vårtecken, "en vårlig eolin" som Karlfeldt skriver i sin fastlagskoral I köket väntar
fastan - nu ska vi leva på vatten och bröd,nåja, en måltid med fisk unnas oss, det viktiga är väl mest att gå in i ett nytt förhållande till mat och dryck under dessa fyrtio dagar.
Den helige Peter Chrysologus skriver så vackert: "Att fasta är bönens själ" och det är en annan slags fasta än den som lockar med smalare midja på kvällstidningarnas löpsedlar. Han fortsätter: "Barmhärtighet är det livgivande blodet i fastan; om du vill att din bön ska bli hörd, så lyssna till vad andra begär". I dagens post vädjar 3-åriga Nadjas mamma om hjälp till sin magsjuka flicka i Afghanistan. Och i Ukraina väntar hemlösa gatubarn på ett hem, som den engelska oganisationen ChildAid kan ge dem,d.v.s om min barmhärtighet sträcker sig så långt. För att inte tala om det svenska IM med fadderbarn i Zimbabwe och Libanon,Röda Korset och Rädda Barnen. Alla väntar de på våra fastegåvor.
"Kyrkofäderna talar om fastans förmåga att tygla synden, särskilt den gamle "Adams lustar" och öppna en väg till Gud i den troendes hjärta, skriver påven Benedikt i sitt fastebrev och påpekar att 'om man troget håller fast vid bruket att fasta bidrar detta till att nå större enhet i den mänskliga personen, mellan själ och kropp, att undvika synd och växa till i intim gemenskap med Herren.'
Nog om fastan, som inleds idag. Välkommen till vårt ljusa kök:
Stig över tröskeln till vårt hus
åt dig en bänk, ett bord, ett ljus
ställts fram och när du satt dig där
drivs oron bort och ont begär.
Irländsk välkomsthälsning

Innan jag slutar dagens "betraktelse" vill jag skicka en glad hälsning till det nyförlovade kungliga paret,kronprinsessan Viktoria, vars jublande Ja,ja,ja, nu skrivits in i den Bernadotteska historien ,och hennes trygghet Daniel, pojken från Ockelbo i Sverige, som blir prins och hertig av Västergötland efter bröllopet nästa sommar. Må det bli ett välsignat par, vars äktenskap kan vara en inspiration för många.

Sabina

1.salcional är en orgelstämma med ursprung i sälgpipans visslande.En romantisk orgelton
2 eolin hörde ursprungligen till tramporgeln, en vibrerande blecktunga

3 kommentarer:

Anonym sa...

låt oss be och fasta för Påven som är på väg att ena grekisk ortodoxa, rysk ortodoxa kyrkan, Piussälskapet samt en del av den anglekanska kyrkan och som ändå hånas av så många biskopar och präster. Det görs karikatyrer av honom i skulpterad form som visar hanom hanskakandes med satan eller nazismen.

Anonym sa...

Det blev lite slarvigt. Där ska stå att det görs karikatyrer där han "skakar hand med satan". Dessutom skriver de att han vill helgonförklara påven Pius den XII som inte försvarade judarna med ord. De glömmer dock bort att påven Pius XII räddade 80 000 judar och tvärtom gjorde allt som gick för att rädda så många som möjligt. Det är satans röst som ekar genom medierna.

Helige Nikolaus av Linköping bed för oss och för vår påve!

Anonym sa...

Håller helt med! Satan jobbar hårt eftersom påven är så helig