söndag 8 februari 2009

Ljus och upprop

Trädgården var klädd som brud. Träd, buskar, krukor, gräsmattor vällde över av tunga yviga snömängder. Medan vi sov yrde snö ner från himlen för att smycka trädgården den dag vi skulle hälsa himlens och molnens och jordens Herre välkommen som ett litet barn i sin moders famn. Hur kunde den gamle Simeons skumma ögon varsebli glorian kring det insvepta gossebarnet i skarorna som den dagen besökte Jerusalems tempel? Så tysta och försagda måtte det unga paret ha gått fram mellan de mäktiga pelarna i det sköna templet, Jerusalems hjärta Josef med buren av kurrande turturduvor redo att erbjudas prästerna, Maria med det sovande barnet Jesus, som hon fött fyrtio dagar tidigare i Betlehem.
Men Simeon hade kommit till templet manad av den inre röst han kände och bakom honom stod väl den gamla Hanna, hon som "tjänade templet dag och natt "
Det är denna bibliska händelse beskriven i Lukas evangelium,(kap 2:22-39)som Katolska kyrkan i Sverige firar i dag, söndag. Den riktiga Kyndelsmässodagen är 2 februari Vi har alla stått där med våra smala kyndelsmäss ljus,droppande stearin på stengolv och bänkar. Alla barn samlade kring kyrkoherden med sina ljus.Det är något särskilt med att hålla ett brinnande ljus i sina händer. Jag såg det särskilt på de minsta barnen, deras ögon så förundrade, deras kroppar stillnande ,andakt genomsyrade dem och fortplantade sig till oss vuxna.

Över hela världen tänds kristusljusen i dag. Också i Rom och nu ska vi rikta våra tankar till Rom.
Där är påven Benedikt XVI, Om en vecka får jag läsa hans predikan om Frambärandet i templet i l'Osservatore Romano. Men i dag skickas många tusen varma hälsningar till honom från Sverige och andra länder i världen. Det är ett upprop från" vanliga troende katoliker" som vill stödja påven Benediktför hans modiga gest att häva bannlysningen och inbjuda Pius X sällskapet till samtal inför en framtida förening med påven och den katolska kyrkan i Rom.

Du kan också skriva under uppropet. Klicka fram: http://www.katobs.se/ och sedan två steg ner förbi bilden av Frambärandet,sedan Polonia semper fidelis och därefter kommer Uppropet.
Klicka vidare tills du kommer fram till att underteckna.
Hoppas Sverige kan skicka minst 50 000 namn. I dag är det något över 32000.

Gör det i dag!

Sabina

2 kommentarer:

Anonym sa...

Påven är på väg att ena grekisk ortodoxa, rysk ortodoxa kyrkan, Piussälskapet samt en del av den anglekanska kyrkan och ändå hånar så många biskopar och präster den helige Fadern!

Anonym sa...

Risken fanns ju att sällskapet skulle glida ifrån kyrkan och bli ett eget sammfund annars. När Påven helar kyrkan träder vargarna fram.