måndag 6 september 2010

Fred i sikte?

Gamla Testamentet är fullt av krig. Det kan göra det svårt att läsa. Samtidigt är det också fyllt av hopp om fred och försoning. Gud leder det judiska folket genom historien och det är mycket tydligt, att när folket inte lyder profeternas ord,går det dåligt, det blir krig, förödelse. I Jesaja står ett hoppfullt ord att läsa:
"Upp, låt oss dra åstad till Herrens berg, upp till Jakobs Guds hus för att han må undervisa oss om sina vägar, så att vi kan vandra på hans stigar, ty från Sion ska lag utgå, och Herrens ord från Jerusalem, och han skall döma mellan hednafolken och skipa rätt åt många folk.
Då skall de smida sina svärd till plogbillar och sina spjut till vingårdsknivar.Folk skall inte mer lyfta svärd mot varandra och inte mer lära sig att strida." Jes.2:3-4

Är det vad som sker i Washington. Är Netanjanu och Abbas redo att följa bibelns ord? Eller står Hammas ivägen ovillig till försoning och fred? Vem av dem lyssnar till Herrens ord? Vem vill följa profetens uppmaning? Här behövs många böner för att mjuka upp hårda hjärtan och få politiken att tvärvända. Från krig och hat till fred och försoning.

Än viktigare är vad som sker i Paris, där EU skall samlas kring folket utan land,romerna, som för tusen år sedan lämnade moderlandet Indien och bredde ut sig i många andra länder.De har en kultur.d e har en tradition. De har en längtan men skall EU förstå dem? Skall de välkomnas i den europeiska familjen? Kan vi bereda dem rum i våra hjärtan?

Jag tänker på Stig Dagermans dikt: Flykten valde oss

Fågeln väljer flykten. Vi valde den icke.
Flykten valde oss. Därför är vi här.
Ni som ej blev valda - men ändå frihet äger,'
hjälp oss att bära den tunga flykt vi bär!

Ingen väljer nöden. Vi valde den icke.
Den valde oss på vägen. Nu är vi här.'
Ni som ej blev valda! Vi vet vad frihet väger!
Hjälp oss att bära den frihet som vi bär!

Sabina

Inga kommentarer: