onsdag 3 mars 2010

Himmelens och jordens Skapare


Måste man bege sig ut i öknen för att finna Gud? Måste man fråga människorna på gatan: Vem är Gud ? Måste man visa bombplan och koncentrationsläger för att ifrågasätta Gud?
Allt detta gör Jonas Gardell i sin första "Söndagsskola" för svenska folket.
Det är så patetiskt. En förvuxen gosse som fortfarande sitter i sin mammas knä och hör henne tala om den Gud som älskar honom över allt annat. Tills världen har ramnat inför hans ögon och han rör ihop allting ur sin vuxenångest. Men att presentera denna barnsliga röra som en "söndagsskola" ? Det handlar ju bara om honom själv, hans barndom, hans brustna drömmar, hans frågor, hans liv.
Inte ens den position han skapat sig som ståuppkomiker, som underhållare,som författare till böcker om Gud och Jesus, håller inför detta program, som Sveriges TV gett så stor uppbackning som om det vore något värt att satsa flygresa till Tel Aviv,Rom och andra platser.
TV måste skärpa sig. Och Gardell måste gå in i en mörk garderob . Kanske han där kommer att möta Gud.

Vem är Gud`?
Det är Han som har skapat himmel och jord, synligt och osynligt, Han är Fadern, som sände sin älskade Son till jorden. Det är i Honom, Jesus som vi vet hur Gud är.

Denna morgon, så strålande i sin skönhet kan man bara med den helige Franciskus utropa:
Allrahögste, Allsmäktige, gode Herre,
din är lovsången och äran och härligheten,
och din är all välsignelse
dig allena tillkommer de
och ingen människa är värdig att nämna ditt namn

Lovad vare du min Herre
med hela din skapelse,
särskilt för broder Sol
som skänker oss dagen och ljuset.
Vacker är han i sin väldiga glans.
Om dig, du Allrahögste bär han vittnesbörd.

Hör här, bäste Jonas Gardell! Du behöver inte fråga det okunniga folket på gatan. Du ska lyssna till helgonens lovsång! De har erfarit Gud, vilket inte du har gjort - ännu!

Sabina

Inga kommentarer: