fredag 5 mars 2010

"Judarna - våra äldsta bröder" Johannes Paulus II


Antisemitismen ökar. Rubriken förskräcker mig. Går vi baklänges i historien? Är vi tillbaka i Ferdinand och Isabellas inkvisition? Judarna var en del av Spaniens kultur, en högtstående och bildad folkgrupp. Men de var inte kristna.Därför blev de som vägrade att konvertera utdrivna, bortjagade från hem , vänner, städer, byar. Vart skulle de ta vägen?
Hela Europa kokade av antisemitism. Då ingrep Vatikanen. Tack och lov. De öppnade Rom för de flyende judarna. Världens första getto uppstod,upprättat av påven Paulus IV 1555. Ett getto som betydde skydd för judarna.
Tyvärr har förföljelserna aldrig upphört av "Guds utvalda folk" med Förintelsen som kulmen.
Antisemitism är som en plåga av löss som sprider sig och är svår att utrota. En judisk rabbin,David Rosen, sade nyligen : "Okunnighet skapar fördomar och hotar samhällets välfärd, särskilt för minoriteter. Genom en öppen dialog raseras de barriärer som fördomar och stereotyper har byggt upp.Och ömsesidig respekt uppmuntras."
Rabbi Rosen sa detta i Rom , där katoliker och judar möttes till det nionde mötet av "The Bilateral Commission of the Holy See and the Chief Rabbinate of Israel".(L'Osservatore Romano 27 jan,2010)
Mötet hölls dagen efter påve Benedikts uppmärksammade besök i Roms judiska Synagoga, som jag tidigare har skrivit om i min blogg.

Kristna och judar delar 2000 år av gemensamt traumatiskt förflutet. Efter Shoa (Förintelsen) inledde den Katolska kyrkan vid Andra Vatikankonciliet en radikal förändring gentemot judarna.
Nu kräver man inte judarnas omvändelse. Man sträcker ut handen och är klart medveten om det dyrbara arv, som kristendomen har fått från judendomen.Påven Johannes Paulus myntade det underbara uttrycket om judarna, när han kallade dem "Våra äldsta bröder".
Läser man Gamla Testamentet går det inte att förneka den stora gudsuppenbarelsen som gavs åt judarna och som för oss har fullkomnats och förverkligats i Jesus Kristus.
Jesus var jude. Han läste Torah, han bad med Psaltarens böner. I dag gör många kristna detsamma. Om nu antisemitismen ökar borde vi gå ut med plakat på gator och torg och försvara våra judiska bröder.
De som kastar sten och krossar fönster eller skriver hakkors på synagogor gör det i själva verket mot Gud. .

Ty han tänkte på sitt heliga ord
och på sin tjänare Abraham.
Så förde han ut sitt folk med fröjd
med jubel dem som han hade utvalt.
Ps 105:42

Rör inte det utvalda folket!

Sabina

Inga kommentarer: