fredag 19 mars 2010

Fest med den helige Josef


"Staren har kommit!" ropade en glad röst i telefon varpå en annan röst genast kommenterade med de kända raderna :
"Se staren se staren...
Vem är rädd för tsaren,tsaren ?"
Är det Topelius som skrivit det? Nog kommer citat från Finland !

I dag är det fest i Kyrkan. I dag firar vi den helige Josef, Jungfru Marias brudgum och Jesu fosterfar . Det började redan i går kväll vid vesper, då vi framför den vackra St Josefsstatyn i katolska kyrkan i Jönköping hyllade denne den Heliga familjens och Kyrkans beskyddare med många vackra titlar:
Du Davids upphöjde ättling,Värdig make,De troendes Fader, Jungfrurnas Beskyddare, Mildhetens och tålamodets föredöme, Ödmjukhetens och lydnadens spegel o.s.v.

Vi läste ur en vacker liten bok som heter Den Heliga Manteln av pater Joseph Nilsson, OFM,conv, som skrivit om sin namne, Ave Maria publikationer.
Legenden om den heliga maneln är gammal. Enligt traditionen lär det finnas en liten bit av den i Sankt Anastasiakyrkan i Rom.
Legenden berättar på ett vackert sätt om de under som kan ske genom ett rent och gudsvigt hjärta.
Josef hade fått i morgongåva en vacker mantel, som Maria vävt av finaste lin, odlat av henne. En gång när den lilla familjen var mycket fattig och Josef inte hade råd att köpa virke föreslog Maria,att han kunde köpa från Isak,en snål virkeshandlare,och lämna manteln i pant.
Josef tvekade, det var hans käraste mantel, men gick till slut för att lämna den och få virke.Isak förstod mantelns värde men låtsades att den inte var särskilt fin och gav bara lite virke till Josef.
Isak hade ett sår på axeln som inte blev botat. När han svepte manteln om sig läktes såret. Hans fru blev arg för att han tog bort bandaget men Isak visade bara på manteln och när frun grep tag i den försvann hennes ilska. Hon blev helt förvandlad i sitt sinne.En sjuk son blev frisk, allt gick väl för dem sedan de fått manteln i huset. De bad att få behålla den och återigen vädjade Maria: Låt dem få behålla manteln, den har ju gjort dem så mycket gott.
"Då förstod Josef, att det var ju Maria, som vävt den mirakulösa manteln och att underverken kom från Marias unika relation till den Gudomliga Försynen",Maria som var mor till gudabarnet Jesus.
Som alla legender har denna lilla historia något viktigt att säga oss: genom kärlek och osjälviskhet kan under ske!

Inga kommentarer: