måndag 19 januari 2009

Mordet på Kjulo sjö

Åh, tack och lov, äntligen har vinden mojnat och nattens snöfall har skänkt trädgården en vacker dräkt och vädret en efterlängtad mildhet. Det har varit så jobbigt med den hårda kalla vinden som svept över barmarken och slitit i buskar och grenar.
Ändå tänker jag i dag på snö och vinter därför att dagens namn är Henrik, en biskop från England, som blev Finlands apostel och mördades under en skidtur.
Henrik kom som missionär till Sverige från England och blev av kung Erik utnämnd till biskop i Gamla Uppsala.Hans gård blev granne till kungsgården och de båda, kung Erik och biskop Henrik blev vänner. När därför Erik begav sig till Finland för att kristna de hedniska grannarna följde biskop Henrik med och stannade för att fortsätta kristnandet. Finnarna hade kristnats mot hot.
Med svärdet mot halsen var det väl inte så många som ville bevara sin tro på Oden och Tor utan gav efter för "Vite Krist". Här behövdes undervisning och fördjupning. Enligt historien hade biskopen kontakt med en man som var anklagad för dråp. Han vägrade att utföra den botgöring som biskop Henrik hade ålagt honom.
De båda möttes på isen vid Kjulo sjö och biskopen påminde dråparen om den kyrkliga botgöring som han tidigare vägrat att underkasta sig.Rasande överföll denne då biskopen och mördade honom. Vid hemkomsten tog han på sig biskopens mössa och skröt inför vänner att han hade dödat en björn. Men när han tog av sig mössan följde håret och svålen med. Dubbelmördaren blev alldeles flådd och dog.Detta hände år 1158.
I Helsingfors har den katolska domkyrkan helgats åt den helige biskopen Henrik. Två birgittakloster finns i Finland, ett i Åbo och ett i Nådendal. Katolska kyrkan är dock en minoritet. Mestadels är Finland evangeliskt och ortodoxt. Berömt är det nya Valamoklostret, som byggdes upp efter kriget, då det gamla Valamo hamnade på ryska sidan vid ryskfinska kriget på fyrtiotalet.

Inga kommentarer: