söndag 4 januari 2009

"De fattiga - världens rikedom"

Mitt i ett uppblossande krig firas Fredens dag. Det känns kontroversiellt men är en gammal tradition . I katolska kyrkan hyllas Maria med en av sina många titlar som Fredens drottning. Det är ju naturligt eftersom hon födde Fridsfursten till världen. Och från Rom kommer påven Benedikt XVI med kloka reflektioner kring hur mänskligheten ska kunna åstadkomma fred .
Jag har bara som hastigast ögnat genom påvens fredsbudskap men frapperades av dess underbara rubrik: De fattiga - världens rikedom.
Påven förklarar att fattigdom och krig hör ihop. För att kunna skapa ett fredligt samhälle måste man gå de fattiga till mötes, se dem som en resurs, ge dem chansen att vara med och planera för framtiden. Inkludera de fattiga, gör dem till aktiva partners i utvecklingen.Det moderna finasiella systemet är kortsiktigt,säger påven. Vad som behövs är att ge de fattiga utbildning. Det är Kyrkans mission .
Nu vet vi ju att det är något som finns med på varje biståndsorganisations agenda. Alla har de utbildningsprojekt: Röda Korset, Rädda Barnen. Läkarmissionen, Individuell Människohjälp. Men i folkhavet av fattiga och på grund av aids,föräldralösa barn, räcker det inte. Här måste jättelika globala spadtag göras.
Påven påpekar de enorma summor som går åt till upprustning, vapen, krigsförberedelser, miljarder som tas från de fattiga men som i stället borde gå till dem som behöver skolor istället för bomber. Här krävs en global solidaritet, manar han.
Och att påvens röst hörs det vet vi efter den stora lögnattacken strax före jul, som Reuters spred ut till alla världens tidningar.
Han är som Johannes Döparen- en röst som ropar. Och ve dem som förvränger hans budskap. Ve alla tidningar och journalister som lystet lapade i sig de lögner som de okontrollerat återgav.

Nej, lyssna till rösten från Vatikanen!. Ta till dig det budskap om fred som är en utmaning för var och en av oss:
De fattiga - världens rikedom!

En blå ring kring månen i kväll
Sabina

Inga kommentarer: