lördag 7 mars 2009

De kommo från öst och väst

I dag fick jag verkligen lust att sjunga den amerikanska väckelsesången " De kommer från öst och väst. De kommer från syd och nord /att sitta till bords/ med Jesus en gång /och höra hans välkomstord". För hit kom vi från alla håll i Jönköping och välkomnades av östassyriska församlingen som fått sitt kyrkliga hem i den gamla metodistkyrkan snett emot Sofia. Vi var här för att fira den internationella Böndagen med systrar och bröder från alla de olika kyrkofamiljerna i Jönköping, de som tillsammans gett staden dess ärenamn Smålands Jerusalem.

Kyrkan är inte stor och församlingsrummet där en exotisk frukost serverades rymde oss till trängsel bland ett myller av vackra livliga mörkögda små barn. Men Fader Daniel vidgade perspektivet ut mot den märkliga och äventyrliga historien om den assyriska kyrkan.

Assyriska kyrkan är en av de äldsta kyrkorna i kristenheten. Den har sina rötter i Mesopotamien, nuvarande Irak . Därifrån skickade de missionärer ut över hela Asien. Kyrkor byggdes, kloster etablerades och de kristnas antal växte. Man tror att omkring år 800 efter Kristus fanns cirka 8 miljoner kristna i Asien. Men sedan kom buddhismen och förstörde vad missionärerna byggt upp. Efter dem kom islam och de kristna förföljdes, deras kyrkor och kloster raserades och de få som var kvar flydde mot Mellanöstern där de nu var bara en liten skara som höll fast vid den kristna tron.
Efter första världskriget upptäcktes gamla manuskript som bekräftade den storslagna missionshistorien och den assyriska kyrkan började återigen växa. I dag består den av en halv miljon troende spridda över hela världen men främst i USA där patriarken finns. I Sverige har omkring 7000 östassyrier funnit sitt hem.

Böndagens texter var skrivna av en kvinnogrupp från Papua Guinea och vi fick nu lära oss om ett land, som tidigare var främmade och okänt för oss. Papua Guinea består av många öar och på dem stamfolk som alla har olika kultur och språk. Inte förrän 1975 blev landet självständigt. Vi fick se bilder av landskapet, jordbruket, bergen,hyddorna och en bild av en vacker kvinna klädd i plymer och traditionell stamdräkt.Hon såg helt vild ut men var anställd på en bank som dataoperatör! En annan bild visade mötet mellan två stammar som krigat och nu försonades. Kvinnorna har spelat en uppmärksammad roll i fredsarbetet på ön Bougainville, där stamkrig pågått i flera år. Regeringen bad en ekumenisk kvinnogrupp gripa in. De gick modigt in i bushen till de upproriska rebellerna och mäklade fred. Än är mer än hälften av kvinnorna på öarna analfabeter. Men kollekterna från böndagsamlingarna skall gå till utbildning av unga kvinnor, så det kommer att ljusna.

Avslutningen av denna trevliga lördagsförmiddag i Mariakyrkan var orginell.
Ett livligt framfört bibelspel av resliga män och en späd kvinna i färgstarka dräkter berättade om de första apostlarnas dop, helande och den välbekanta historien om Ananias som ljög inför apostlarna när han gav dem sina inkomster från den gård han hade sålt. Han föll ner död och den reslige aposteln Petrus med nyckeln som attribut pekade på den döde och sade med tordönsstämma: "Så går det när man ljuger i den helige Andes namn."

Jag sjunger igen: "De kommer från stormigt hav,de kommer från törnestig, de kommer från berg, de kommer från dal, de kommer o Gud till dig".(sv Psalmen 323.) Orden passar in på assyiernas långa historia som fader Daniel återgav.

hälsar Sabina

Inga kommentarer: