tisdag 28 oktober 2008

Miraklet i Konstantinopel

De ortodoxa kyrkorna firar den 1 eller den 28 oktober ”Den heliga Gudsmoderns och Den alltid rena Jungfruns beskydd”. Denna fest är särskilt högtidlig i de slaviska kyrkorna och. firas enligt en legend som berättas om aposteln Andreas,” Guds dåre”
Aposteln firade en vigiliegudstjänst i en kyrka i Konstantinopel Vid fyratiden på natten när han var försänkt i djup bön lyfte han blicken mot himlen och fick se den heliga Gudsmodern sväva över församlingen och täcka de troende med sin slöja(mamphorion). Andreas blev övertygad om sin syn, då också hans vän Euphorion hade fått nåden att se och meditera över synen. Den helige Andreas skyndade därför till Sanktuariet, öppnade skrinet, som innehöll en relik av Himladrottningens dyrbara slöja. Han lyfte upp den inför församlingen .

Slöjan var så stor att den räckte över hela församlingen men förblev hängande i luften av någon mystisk kraft. Gudsmodern lyftes sedan mot himlen, omgiven av ett starkt ljus och försvann. Hon lämnade kvar sin slöja åt de kristna som en garanti på sitt välvilliga beskydd. Detta beskydd har Guds Moder visat många gånger för den kejserliga staden och lika mycket för den heliga Kyrkan.

Kylan har kommit och Allhelgona närmar sig
Vindburna hälsningar med denna vackra legend från kristenhetens första tid
Sabina

Inga kommentarer: