torsdag 4 augusti 2011

Själens trädgårdsmästare

Vem är det som liknar den Helige Ande vid en duva?
"Den Helige Ande ruvar över goda önskningar i en ren själ som duvan ruvar över sina ungar"
Vem är det som säger att när du får goda tankar är det "den Helige Ande som besöker oss"

Det är den helige kyrkoherden i Ars, Jean-Marie Vianney! Det är hans himmelska födelsedag i dag,4 augusti.

Vad säger han om evigheten?

"Varje dag börjar evigheten igen."
"Vi går som en vind..det går fort! Allt rusar iväg."
" Det verkar inte som om vi rör oss, och ändå går vi med stora steg mot evigheten i full fart."
"Man måste arbeta i världen. Man måste strida. Man kommer att ha tid att vila sig i evigheten."

Om bön:
"Den själ som äger den Helige Ande finner sötma i att be.
Det gör att hon alltid finner att tiden är för kort och att hon aldrig förlorar kontakten med Guds heliga närvaro. Hennes hjärta inför vår gode Frälsare i det heliga sakramentet är som en druva i vinpressen."

Ja, han var bondson. Han hade vaktat får och skördat vin.I allt hade han sett Guds härlighet. Men när Gud kallade honom att bli präst var stötestenarna många,.Svårt att lära sig latin, svårt att bli inkallad, svårt att bli desertör. Men till slut var han präst och biskopen skickade honom till en försummad församling,där kärleken hade kallnat. Detta var på 1800talet, när kyrkorna varit stängda och Napoleons krig rasade.
I den lilla byn Ars hade folk slutat gå i Mässan. Så fick de en präst som kunde prata sådd och skörd med bönderna, som såg till att barnen lärde sig läsa, som fastade, bad och grät för sina församlingsbor. Till slut fyllde de kyrkan. Och ryktet spreds. "Han ser rakt igenom dej," sa folk,Han är god och mild, du behöver inte vara rädd för att bikta.Kom som du är.."
En jägare följde med sin vän till Ars och väntade på honom utanför kyrkan. Kyrkoherden kom förbi och såg på hans jakthund. "Om din själ vore lika vacker som din hund," sa han Och jägarn förstod vad Vianney menade.

Den helige Jean Marie hade bett om Guds nåd för att omvända människorna i den församling han blivit anförtrodd som präst. Men han sa också:
"det behövs ett utgjutande av den Helige Ande för att denna skörd av nåd skall bära frukt.Det är som ett sädeskorn; du kastar det i jorden.Bra! Men det behövs sol och regn för att det skall bära ax."

Läs mer i boken "Jag ska visa dig vägen till himmelen" Ord och tankar av Jean Marie Vianney,den helige kyrkoherden i Ars.(Catholica förlag)

Sabina

Inga kommentarer: