tisdag 9 augusti 2011

Från filosofi till tro

Martyrdag.En av Europas skyddhelgon,filosofen,karmelitnunnan,judinnan Sankta Teresa Benedikta av Korset - Edith Stein - dödad i Auschwitz.
Hon hämtades av Gestapo i augusti 1942 från karmelitklostret i Echt Holland ,tog sin syster Rosas hand och sade:"Kom, så går vi för vårt folk."
Hon föddes i ett judiskt hem i Breslau, där hon tog studenten och gick sedan vidare till filosofistudier vid universitetet. Högt begåvad blev hon assistnt till den kände fenomologiprofessorn Husserl i Freiburg.
I sina anteckningar skriver hon en dag:

"Att ha en särskild kallelse är inte någon spciell utmärkelse, som ges åt några få utvalda, vilkas namn bevarats åt världshistorien. Varje människosjäl är skapad av Gud, var och en får i honom den prägel, som skiljer henne från alla andra. Och i hennes personliga särart har en kallelse till ett handlande, som passar till hennes person, skrivits in i förväg."

Ediths kallelse var offret.
Hennes livsväg finns beskriven i en bok utgiven i Karmels serie om helgon: "Edith Stein biogrfi - texter" av (nuvarande biskopen) Anders Arborelius,Karmeliterna Norraby 1299,26022 Tågarp.

Mina tankar har varit hos henne denna dag.

Sabina

Inga kommentarer: