söndag 7 augusti 2011

Under medeltida valv


" Gå med detta brev till Johan Pettersson.Invid klostret skall det byggas en kyrka i Vadstena. Och den skall göras av slät gärning, ödmjuk och stark."
Orden är den heliga Birgittas.
Hon står där -ödmjuk och stark - under de medeltida valven i den kyrka, som fanns upptecknad på den rulle som skickades från Rom till Vadstena byggmästare i Sverige.

Birgitta - återskapad, förverkligad,lysande framställd av en skådespelerska -står framför oss och allas huvuden böjs bakåt vid orden"av slät gärning, ödmjuk och stark". Vi ser upp mot de sköna valvenoch upplever seklerna rinna förbi - från det ögonblick på 1300-talet då beskrivningen av kyrkan "invid klostret" överlämnades - till denna skymmande augustikväll då vi får helgonets livshistoria gestaltad. Ingen scen kunde vara bättre lämpad än stengolvet framför Rosenkransaltaret, som pryder de massiva stenväggarna i Blåkyrkan.

Spelet heter "Visa mig vägen" och har blivit en vacker tradition som tack vare Ingegerd Lindarängs outtröttliga arbete kunnat framföras under några års sommarkvällar i Birgittas egen kyrka.
Men spelet som med friska sånger,skickliga clowner och enskilda vackra scener återberättar den heliga Birgittas märkliga liv har också varit på turné, bland annat på flera ställen i broderlandet Norge.I sin första version framfördes spelet under tio års tid på de medeltida platserna -kykor ovh kyrkoruiner - vid Sankta Birgittas kloster i Nådendal,Finland, Maribo,Danmark,Piirita, Estland,Gdansk, Polen samt Rom.

Vi som denna afton satt tätt tillsammans i detta vackra hörn av Blåkyrkan fängslades av de glimtar spelet gav av Sveriges största kvinna genom tiderna.Det var stort att få avsluta med ett litet tänt ljus i handen. En låga som fick uttrycka hjärtats upplevelse och tack för en skickligt gestaltad föreställning.
Tänk att få slippa applådera och i stället tända åminnelseljus!

Tack Ingegerd Lindaräng och alla medverkande

Sabina

Inga kommentarer: