onsdag 10 februari 2010

Vår Herre i Östrabo och Rom

Medan ett ovärdigt käbbel pågår mellan en biskop och en kvinnlig anställd i kyrkoförvaltningen i Växjö,sker ett värdigt möte mellan två lärdomsgiganter och ödmjuka personer i Rom.
Beträffande det sorglustisga spektaklet i Växjö, där både den knuffade biskopen och den knuffande kvinnan nu sjukskrivit sig och "slickar sina sår" har jag bara en stilla undran. Var finns vår Herre i Östrabo? Och med tanke på att fastan närmar sig får man hoppas att sjukskrivningen blir en botvandring och att kontrahenterna före påsk kan mötas i försoning. Det finns ju faktiskt ett Försoningens sakrament där alla sår helas och det onda blir förlåtet och glömt.

Kontakten mellan påven Benedikt i Rom och rabbin Jacob Neusner i New York började för flera år sedan. Jacob Neusner hade skrivit en bok om en judisk rabbin som samtalar med Jesus om Bergspredikan. Han hade föreställt sig att han var med där på berget för 2000 år sedan med sina frågor. Det blev en bok.Han frågade sin förläggare innan den skulle tryckas om man inte kunde tänka sig att be professor Joseph Ratzinger, då chef för Troskongregationen, att skriva baksidestexten. Förläggaren sa: Det gör han aldrig. Neusner svarade: Ska vi slå vad? Jag är säker på att han gör det!. Rabbinen vann vadet!
Ratzinger skrev om hans bok att den var en av de viktigaste böcker som skrivits för den judisk-kristna dialogen det senaste decenniet. "Dess fullkomliga ärlighet,dess exakta analys,kombinationen av respekt för den andra parten och radikala lojalitet för sin egen ställning är en utmaning , särskilt för kristna, som nu måste noggrant fundera över skillnaden mellan Moses och Jesus" skrev Ratzinger.

Efter denna första kontakt över Atlanten följde en varm brevväxling under flera år, tills de nu den 18 januari 2010 möttes ansikte mot ansikte i Rom. Det var dagen efter påvens uppskattade besök i Roms Stora judiska Synagoga, där rabbin Neusner varit en av många deltagare.
Denna gång kunde han till påven överlämna en tysk och en italiensk översättning av sin bok .Påven blev glad över gåvorna och tilbringade 20 minuter med sin vän och författare,professorn och rabbinen för att samtala om gemensamma intressen.Neusner var överförtjust över sitt möte med påven: "Vi talade om våra böcker, och han berättade för mig att han nu har avslutat andra delen av sin bok om Jesus".Rabbinen sade,att han tyckte mycket om påvens personlighet,"hans genomträngande blick,han ser rakt igenom en, och hans artighet,värme och ödmjukhet."

Detta har jag hämtat från l'Osservatore Romano, medan jag väntade på Gränna Vårdcentral för att ta blodtrycket. Trevlig väntan mellan två äldre män och en livlig tvååring, som körde trampcykel.Jag har fått chansen att välja vårdcentral som alla andra men jag är så nöjd med min vårdcentral i Gränna. Slöseri med papper och kuvert att skicka ut denna fråga. Varför är inte alla nöjda?
Tack för Vård-Sverige!

Inga kommentarer: