måndag 1 februari 2010

Stormöte med Skytte


Bibeln är en skatt, sa Skytte och kramade sin väl använda bibel.

Det var 16 grader minus och träden stod som luftiga skyar av rimfrost när bilen vältrade sig över snödrivorna framför garaget och rusade ut på vår lilla välplogade vinterbyväg. Iväg till ett evenemang i ortens Allianskyrka. Och inte vilket evenemang som helst. Här kommer min upplevelse:

"Tillvänd Bortvänd Omvänd" -Göran Skytte om sitt liv.

Hans liv är en förkunnelse. Men förkunnare vill inte Göran Skytte kallas, fastän han i dag samlar lika storpublik som Levi Petrus , John Hedlund och C G Hjelm en gång gjorde. Ty när Alliansförsamlingen i Ölmstad annonserade ett frukostmöte med Göran Skytte blockerades telefonen, det blev väntekö och folk kom resande många mil i vinterkylan för att höra honom. Vikväggarna försvann och salen fylldes till sista plats och efter en magnifik frukostbuffé satte fyrverkeriet Göran Skytte i gång.

Skytte talar om sig själv och sin mäskliga livshistoria, som han sammanfattade under tre rubriker: Tillvänd ,Bortvänd och Omvänd. Han är fortfarande på väg och hans senaste bok heter också På Väg. Manuskriptet för dagens föredrag låg framför honom i de böcker där han på olika sätt beskrivit den långa vägen från barndoms och tonårens oreflekterade kristna tro till dagens dramatiska bekännelsetro.
Då var han ”tillvänd”. Han gick i kyrkan, han trodde på Jesus fram till den dag då han lämnade allt bakom sig för kommunistiska ungdomsförbundet och en marxistisk livssyn.
Bortvändhetens år gjorde honom till en lysande journalist - han fick Stora journalistpriset – och högmodet inom honom konstaterade bara: Vem annars! Nästa steg blev den Skytte som hela Sverige kände från TV-rutan med skjutjärnsintervjuer av känt folk. Miljonpubliken ökade när han en dag tog upp sin genomlästa bibel och inbjöd Stanley Sjöberg att svara på alla frågetecken i kanten.
Utåt var det en stjärnkarriär men den inre resan var bara mörker, berättade Skytte, och den slutade också med självmordsförsök och uppvaknande på Psyket i Lund.
Den dag hans bil stannade utanför en kyrka inleddes en ny och oväntad del av stjärnjournalistens liv.
”Jag gick in i den mörkaste delen av kyrkan, satte mig i en bänk och sa: ”Gud hjälp mig.”
Prästen Bo Brander i Laurentiestiftelsen i Lund blev svaret. Han gick till Branders kyrka följande söndag.
”Jag hade aldrig hört en sådan predikan, säger Skytte , och jag bandade den .Efter några besök i kyrkan presenterade han banden för prästen och sa: Vi ska göra en bok av de här.”
Det blev 68 predikningar över kyrkoårets alla texter och något över 1000 frågor av nykristne Göran Skytte. Det här är ju en postilla, sa Per Åkerlund på Artos. Det läser inte folk i dag. Mot förlagets förmodan blev två delar av Ett år med Jesus en bästsäljare, som nu finns i pocket på 656 sidor.

Vid det här laget var Skytte redo att kalla sig kristen. Han hade blivit omvänd. Och med omvändelsen har nästa överraskande steg blivit konsekvensen: att bli inbjuden till kristna kyrkor och församlingar Kalendern är fullmatad med inbjudningar från svenska kyrkan, pingst och missionskyrkan, ja han har till och med talat i Malmö Synagoga och på Jesusmanifestationen i Stockholm. Från Ölmstad går vägen till Bredaryd och den 21 februari kan man höra honom på Kungsporten i Husjkvarna. Förkunnare vill han ändå inte kalla sig. Han är journalist och talare. Men i och med att han skildrat sin dramatiska livsväg i böcker har han också blivit kolportör!

I Allianskyrkan i Ölmstad hade Skytte ett tacksamt auditorium och kön till bokbordet var lång. Böckerna han viftat med under föredraget fanns där och varje köpare fick dessutom en signatur och en vänlig kommentar. Skytte kommer aldrig att ”sitta i en andlig hammock och bara vifta åt Jesus som går förbi på vägen”. Han visade här i denna lilla landsförsamling, en av flera hundra han besökt, att han följer Jesus tätt i spåren och lär nog dra med sig rätt många på den vägen som känt igen sig i hans historia.

Sabina dagen efter

Inga kommentarer: