söndag 23 januari 2011

Omvändelser

Vad är det som händer i Sverige? För ett år sedan åt jag en fullmatad frukost i Allianskyrkan i Ölmstad och lyssnade hänförd och häpen tillsammans med ett hundratal andra till den kände journalisten Göran Skytte. Vad talade han om? Jo, om sig själv och alla sina böcker och alla sina reportage och framgångar. Spännande nog. Men viktigast av allt. Han håvade fram en Bibel och berättade - nog så starkt- om sin omvändelse.Gud hade gripit tag i honom i en kyrka en kväll i Lund. Efter åratal av mörker, missbruk, förtvivlan,såg han för första gången ljuset.Han blev kristen Och nu var han på väg!

Ett år senare befinner jag mig i Landsjökyrkans nya vackra församlingssal på frukost med lika många intresserade som kommit för att lyssna(ja, äta frukost också - en riktig hotelldito- förstås) till en annan journalist, tidigare Svenska Dagbladet, nu tidningen Dagens Elisabeth Sandlund, som också kunde berätta om sitt liv, sina reportage, sina framgångar men framförallt om sin omvändelse.Gud hade gripit tag i henne vid nattvardsbordet i en liten träkyrka , dit hon kommit enbart för att lojalt och kärleksfullt följa med på sin utvcklingsstörda dotters konfirmation. Hon kom till Herrens bord som en icketroende. Och lämnade den som troende, fylld av förvissningen att Gud finns. Gud som hon i åratal förnekat.

Två journalister, två kändisar. Två gudsupplevelser. Nästa blir väl Jan Guillou! Kan det hända Skytte, kan det hända Elisabeth Sandlund- varför inte också Jan Guillou...

Sen skriver de böcker om sina omvändeler. De har mycket att berätta. Livet förändras ju när Kristus kommer in. Och böckerna blir bestsellers. Sveriges folk är ett längtans folk. Så många på ytan icketroende, som inom sig bär längtan efter ljuset. De griper tag i dessa böcker för att läsa, lära sig och kanske hitta detsamma som Skytte och Sandlund.

Nu väntar vi bara på Guillou!

Sabina
en söndagskväll i januari.

Inga kommentarer: