fredag 8 april 2011

Födelsedag i himlen

I dag skulle Britta ha fyllt 100 år. Hennes pappa blev 103 år. Men Britta Holmström hade slitit ut sitt hjärta. Det hade klappat för så många. Hon kallades en gång "Hela Europas mor", därför att det omkring henne fanns en värme som omslöt var och en som kom henne nära. Hon förstod vår tids vånda. Den hade hon tagit emot när hon den morgonen 1 oktober 1938 öppnade sitt hjärta för det ljus och den röst som skulle bli vägledande under hela hennes liv.Hon förstod att krig och förödelse stod för dörren. Hon förstod också att hjälpande händer behövdes - händer som sträcktes ut mot alla, oberoende av ras,religion eller politik. Det lidande som skulle komma tog hon in i sitt hjärta.
"Skapande vänskapsförhållanden och möten i den universella kärlekens namn
är vad vi behöver i dag och i framtiden."
Genom IM, det som först fick kallelsenamnet Inomeuropeisk Mission och sedan Individuell Människohjälp, kunde denna tanke genomföras i de många oaser som IM skapade, hemliknande,varma nästen för rädslans och flyktens människor över hela Europa.
Jag har så många goda minnen av detta varma hjärta. Hennes öppna hem på Grönegatan, hennes spontana generositet och iver att snabbt ställa upp och göra gott för människor.
I dag har mina tankar gått till det osynliga där hon får skåda Kärleken , som hon hela livet levde av och som kunde stråla genom henne.

En kort sammanfattning här av detta liv:
.
Den 8 april 1911 föddes Britta Holmström,Ringius, i Sävsjö.
Hon var bara 27 år när hon 1938 fick kallelsen till den medmänskliga hjälp som först fick namnet Praghjälpen, där den första insatsen gjordes, sedan Inomeuropeisk Mission och slutligen Individuell Människohjälp.Hjälpen skulle ges "från människa till människa oberoende av religiös eller politisk tillhörighet.
Redan då på 1940-talet såg hon "den pågående urholkningen av människovärdet som bara kan mötas av sin motsats:visionen av och insikten i den enskildes enorma betydelse."
Med en stark och ideell styrelse, där Elin Wägner, Emilia Fogelklou, biskop Bohlin ,Harry Blomberg och andra stödde arbetet blev hon den inspirerande ledaren för IM. Medarbetare sändes ut till Polen, Tyskland, Frankrike och så småningom till Jerusalem,Jordanien och Indien, varifrån unga tibetanska flyktingar inbjöds till Sverige.
I dag fortsätter IM den idé som bar Britta Holmström:"IM:s svar till den utslagna människan är närkontakt.Livets vävskapas i närkontakt från människa till människa"
Det nya IM finns i dag i Rumänien, Serbien, Libanon, El Salvador samt på många platser i Sverige.
Britta Holmström nominerades två gånger till Nobels Fredspris,korades till medicine hedesdoktor vid Lunds universitet,tilldelades Serafimermedaljen, enda kvinna som fått den samt den katolska Benemerentimedaljen av påven Paulus VI "för utomordentliga insatser för mänskligheten"
Graven i Brunnby där hon och hennes trofaste make Folke,vilar har i dag smyckats av kärlekens blomster. Där fanns äldste sonen Stefan, tidigare generalsekreterare för IM, samt vänner och medarbetare.

Må hon vila i frid
Må det eviga ljuset lysa för henne.

Sabina

Inga kommentarer: