torsdag 14 oktober 2010

Operation Lorenzo

Sankt Lorenzo , den helige Laurentius, är gruvarbetarnas skyddshelgon. I Chile bär han gruvhjälm på huvudet och en gruvlykta i handen. När de 33 gruvarbetarna stängdes inne i mörkret 700 meter under jorden, var det den helige Lorenzo, som man åkallade. När det första meddelandet skickades upp ur mörkret, att alla var vid liv, förstod man att helgonet hade varit på plats. Och nu organiserades den fantastiska räddningsoperationen, som fick det symboliska namnet Operation Lorenzo.Familjer, vänner och och intresserade samlades i ett läger ovan jord. Centrum i lägret var kapellet, där man samlades till mässor och böner. Från underjorden skickades meddelanden: "Sänd ner ett krucifix.Skicka en madonna,vi ska bygga ett altare här nere."Så fick de ett litet kapell att smlas kring i det mörka gruvhålet.
Och när nu de 33 kommit upp ur helvetets håla förundras alla över att de har behållit modet,styrkan, hälsn under dessa månader.
Catholic Herald skriver:" Det är en stor andlig triumf, en underbar seger över förtvivlan och förlorat hopp."
Chiles president Sebastian Pinera , som placerade den helige Lorenzo omgiven av 32 chilenska flaggor och en boliviansk i sitt palats, var där för att omfamna de räddade och bekräfta att Gud varit med i räddningen.

Jag citerar ur minnet det spanska helgonet Teresa av Avilas bön
Nada te turbe
Nada te espante
qui a Dios
basta

Intet får skaka dig
allting skall klarna
Gud är densamme
Vänta och vaka
Allt skall du vinna

Den som har Gud
kan ingenting sakna
Gud ensam räcker

Kanske fanns denna enkla bön på mångas läppar när de var instängda.Vi kommer nog att få veta mera om deras innersta tankar och böner.

Detta är hoppfulla nyheter. Ett annat hopp såg jag i en bild från riksdagen: En hand utsträckt med ett leende till Jimmy Åkesson, trots hans uppmärksammade uttåg ur kyrkan vid biskop Brunnes predikan.Det var Mona Sahlin, som visade kamratlig respekt till den nye riksdagsledamoten. Detta hedrar henne.
Mindre hedrad tycker jag att biskop Brunne är, i sin predikan om människors värde. Hon blandade helt enkelt ihop evangeliet med politiken.

Tyvärr har uppfattningen om männskans unika värde också blivit bortblandat i det Nobelpris som tilldelats forskaren Robert Edwards, som utvecklat tekniken att befrukta mänskliga ägg i provrör. Många rörande bilder av lyckliga provrörsbarn med mammor som kunnat föda dem har publicerats i tidningar. Men bortom dessa lyckliga finns oanvända eller bortkastade och förstörda embryon, som också är blivande mänskligt liv och omfattas av Skaparens omsorg.
"Utan Edwards skulle det inte finns någon marknad för människoägg, frysarna skulle inte vara fulla av embryon som väntar på att överföras till livmodern eller, mer troligt,på att användas för forskning eller att dö, övergivna och glömda av alla".sade presidenten vid den påvliga Livsakademin, Msgr Ignacio Carrasco de Paula, när han mötte journalisterna i samband med att Nobelpriset i medicin blev nyhet.
Även den Internationella Federationen av läkare reagerade : "Som katoliker tror vi på varje människas absoluta värdighet, skapad till avbild och likhet med Gud..Även om IVF har fört lycka till många par, som har befruktats genom denna process, så har det gjorts till ett enormt pris. Det priset underminerar varje människas värdighet. Många miljoner embryon har skapats och kasserats under IVF processen---användningen av dessa mänskliga försöksdjur har lett till en kultur som betraktar människor som varor, snarare än de dyrbara mänskliga individer de är."

Sabina

Inga kommentarer: